Afte

Kaj so afte?

Afte veljajo za eno najpogostejših bolezni ustne sluznice. Gre za vnetno stanje, za katero so značilne površinske ranice na ustni sluznici, ki ga strokovno imenujemo aftozni stomatitis.

Razjede (okrogle ali ovalne) so običajno manjše od 1 centimetra, lahko pa tudi večje. Po navadi se pojavijo na notranji strani lic, notranji strani ustnic, jeziku ali na nebu. Imajo značilno belo-sivo ali rumeno barvo, ki je zaradi vnetja obdana z rdečim robom. Spremlja jih lahko pekoč občutek, srbečica ali bolečina. Po raziskavah prizadenejo 20 odstotkov svetovne populacije in niso nalezljive.

Kako nastanejo afte?

Strokovnjaki si niso enotni glede vzrokov za nastanek aft. Znani so le nekateri dejavniki tveganja, med katerimi so najpomembnejši dedni dejavniki, alergije ali občutljivost (na primer na natrijev lavril sulfat, ki je prisoten v zobni pasti in izdelkih za ustno higieno, živila, kot so cimet, sir, citrusi, fige ali ananas), stres, menstruacija, oslabljen imunski sistem, slabokrvnost, izčrpanost ter pomanjkanje železa, folne kisline in vitamina B.

Afte lahko nastanejo tudi zaradi opekline pri uživanju vroče hrane ali pijače. Pogosto se pojavijo, ko poškodujemo ustno sluznico z ugrizom ali neprevidnim ščetkanjem.

Kako se znebiti aft?

Zaradi aft obisk zdravnika ni potreben (razen v hujših primerih). Priporoča pa se uporaba hialuronske kisline, ki deluje protivnetno, zmanjša bolečino in nelagodje ter tako pomaga pri lajšanju težav z aftami.

Običajno se bolečina in nelagodje zaradi razjed v ustih zmanjšata sama od sebe šele v nekaj dneh in nato afte izginejo v približno dveh tednih.

*Vir: ePharma MAT december 2020

Izdelki Gengigel

Pobrskajte po širokem naboru izdelkov in izberite svoj Gengigel.

Neškodljivo pri zaužitju

Neškodljivo
pri zaužitju

Veganski izdelek

Veganski
izdelek

Brez sladkorja

Brez
sladkorja

Brez laktoze

Brez
laktoze

Brez glutena

Brez
glutena

Brez GSO

Brez
GSO

Mnenja uporabnikov

Nasmeh nas nič ne stane, lahko pa čudežno deluje – na ljudi okoli nas in nas same. Poskrbi za brezskrben nasmeh!
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close