Kako se znebiti nadležnih aft?

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Zbrali smo nekaj načinov, kako lahko v prihodnje pospešite celjenje aft ali celo preprečite njihov nastanek.

Afte so pogosta bolezen ustne sluznice, ki prizadene okoli 20 odstotkov ljudi. Večinoma jih spremlja blaga bolečina, le v redkih primerih je potreben obisk zdravnika. 

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste zaužili neko živilo, dobili pekoč občutek na ustnicah, čez nekaj dni pa se je nato razvila neprijetna in boleča afta, ki se je nikakor niste mogli znebiti? Zbrali smo nekaj načinov, kako lahko v prihodnje pospešite celjenje aft ali celo preprečite njihov nastanek.

Zakaj nastanejo afte?

Znanstvena stroka še ne pozna točnega vzroka za nastanek aft. Znani so nekateri dejavniki, ki lahko pospešijo tveganje, pri večini ljudi so lahko afte dednega izvora, zagotovo pa jih ne povzročajo virusi ali bakterije. 

Najpogostejši dejavniki, ki vplivajo na nastanek aft:

  • oslabljen imunski sistem
  • hormonske spremembe
  • stres
  • nekatera hrana

Vas zanima več o nastanku aft? Preberite članek 10 vzrokov za nastanek aft.

Afte večinoma nastanejo na jeziku ali na notranji strani ustnic. Prepoznate jih lahko po značilni sivorumeni barvi, ki jo obkroža rdeč obroček. Naenkrat se lahko razvije ena afta, le redko več.

Imam afto – kaj sedaj?

Med potekom bolezni lahko občutite stalno nelagodje, ki se še poveča med govorom in hranjenjem. Priporočamo, da se takrat izogibate kisli, vroči in pikantni ter trši hrani, ki lahko poškoduje razjedo. Pojav aft lahko spremlja tudi topa bolečina, zato bodite previdni med umivanjem zob in uporabljajte primerno zobno pasto, ki vam ne draži razdraženega predela.

Bolečina in nelagodje večinoma izgineta po enem ali dveh tednih, odvisno od velikosti in števila aft. Obisk zdravnika tako v večini primerov ni potreben. 

Kako odpravim bolečino?

Bolečina, ki spremlja afte, je lahko intenzivna in neprijetna. Domači pripravki vam lahko pomagajo pri omiljenju bolečine in hitrejšem okrevanju ustne votline. 

1. Med in kurkuma

Za ublažitev bolečin zmešajte žličko medu z žličko zmlete kurkume. Zmes nanesite neposredno na afto.

2. Čaj

Čaj vsebuje tanin, ki pomaga izsušiti rano. Afto zato obložite s hladno filter čajno vrečko – žajbelj, kamilica, meta – in pustite delovati.

3. Žajbelj

Pripravite si žajbljev čaj, ki bo pomiril bolečino. Namesto čaja lahko uporabite tekočino za izpiranje ust z žajbljem in jo grgrajte večkrat dnevno. Ustna voda hkrati tudi zmanjšuje število bakterij in preprečuje okužbo.

Če vam naravni domači pripravki ne pomagajo ali če bolečina ne popušča, lahko poskusite tudi z izdelki iz lekarne, ki olajšajo bolečino in skrajšajo trajanje bolezni.

4. Lokalni anestetiki

Z lokalnimi anestetiki omrtvičite sluznico in tako nekoliko omilite bolečino, ki jo povzroča afta. Preden se odločite za uporabo lokalnih anestetikov, priporočamo pogovor z zdravnikom ali farmacevtom.

5. Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je naravna sestavina zdravih vezivnih tkiv, ki nas ščiti pred okužbami, deluje protivnetno, pospešuje celjenje in zmanjšuje otekline. Telo jo naravno proizvaja, a se potreba po njej v času stresa ali bolezni poveča. Zato pri aftoznem stomatitisu priporočamo uporabo izdelkov, ki vsebujejo hialuronsko kislino. 

Kako vam lahko pomaga gengigel?

Pri nastanku aft lahko s hialuronsko kislino omilite bolečino in pospešite proces celjenja. Poleg tega hialuronska kislina tudi rehidrira tkivo in zmanjša možnost ponovnega nastanka aft. Za najboljše rezultate je priporočljivo uporabljati izdelke s hialuronsko kislino visoke molekulske mase. 

Gengigel gel za dlesni vam lahko z naravnimi lastnostmi hialuronske kisline učinkovito pomaga pri odpravljanju aft. Ker je narejen na osnovi hialuronske kisline (0,2-odstotne) z visoko molekulsko maso, ki je podobna tisti v ustni sluznici, je še posebej primeren za odpravljanje aft in drugih ustnih razjed. Gengigel gel med drugim tudi ustavi krvavitve, celi in pospešuje obnavljanje dlesni, pomirja bolečino ter je klinično dokazano učinkovit pri preprečevanju in odpravljanju parodontalnih bolezni.

Gengigel lahko brez omejitev uporabljajo vsi, tudi otroci, nosečnice, doječe matere in sladkorni bolniki (vsebuje umetno sladilo ksilitol).

Gengigel Gel

Kaj narediti, če afte ne izginejo?

Omenili smo že, da je aftozni stomatitis oziroma afta nenevarna bolezen, pri kateri obisk zdravnika običajno ni potreben. Vendar se lahko zgodi, da se pri nastanku aft pojavijo nekatere nevšečnosti:

  • afte ne izginejo po dveh tednih
  • huda bolečina traja ves čas bolezni
  • visoka telesna temperatura
  • afte se združijo v večjo razjedo
  • afte so pogosto pojavljajo

V zgoraj naštetih primerih priporočamo obisk zdravnika ali zobozdravnika, ki bo preveril vaše zdravstveno stanje in predlagal nadaljnje zdravljenje. Na podlagi raziskav lahko ugotovi, ali so afte posledica pomanjkanja kakšnih hranil, alergije na hrano ali pa celo posledica prebolele bolezni. 

Kaj lahko storite, da preprečite ponovni nastanek aft?

Vnetje ustne sluznice nastane, ko je naše telo izčrpano, fizično ali psihično. Poskrbite, da ste naspani, uživate zdravo in vitaminov polno hrano, se izogibate stresu ali ga vsaj zmanjšate ter poskrbite za svoj imunski sistem s fizično dejavnostjo in po potrebi prehranskimi dopolnili. 

K zmanjšanemu nastanku aft veliko pripomore tudi zdrava ustna higiena. Ne pozabite na redno umivanje zob (vsaj dvakrat na dan) in nitkanje ter izberite zobno pasto, ki ne vsebuje penilcev (natrijev lauril sulfat ali po angleško SLS ali SDS).

Preventiva tako ni dobra le za zdravo ustno votlino, ampak tudi za vas in vaše splošno počutje. Zato poskrbite za svoje zdravje in uživajte brez bolečin.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close