Kako skrbeti za svoje zobe?

 Sara Kramberger, mag. kem.

Sara Kramberger, mag. kem.

Ste prepričani, da naredite dovolj za ustno higieno? Ponujamo vam 8 nasvetov za ohranjanje zdravih zob in dlesni BREZ ZOBOZDRAVNIKA!

1. Kakovostna zobna ščetka

S ščetkanjem razvajamo svoje dlesni, odstranjujemo bakterije in zobne obloge. Dobro zobno ščetko odlikuje ustrezna velikost, oblika, ročaj in ščetine. Veliko ni vedno najboljše in prav tako je pri velikosti zobne ščetke. Praviloma mora ustrezati velikosti ust. Z manjšo ščetko lahko lažje dostopamo do vseh zobnih ploskev, tudi končnikov. Ročaj izberemo glede na svoje želje, paziti moramo, da ni pretanek in da zagotavlja oporo za palec. In na koncu še ščetine: ščetka z (zelo/ultra) mehkimi in zaobljenimi ščetinami je najbolj varna in udobna odločitev. Se sprašujete zakaj? Vsebuje fina vlakna, ki z majhnim pritiskom zdrsijo v prostor med dlesnijo in površino zob ter z mehkobo opravijo svoje delo. Nasvet zobozdravnikov: Zobno ščetko zamenjajte na 3 do 4 mesece!

2. Uporabljajte zobno pasto s fluoridom

Pomembno je, da vas pri nakupu zobne paste ne prepričata zgolj okus in belilni učinek, ampak vsebnost fluorida. Fluor se vgrajuje v zobno sklenino in jo utrdi, s tem pa sklenina postane močnejša za zaščito pred bakterijami in nastankom zobne gnilobe.

3. Nitkanje zob je enako pomembno kot ščetkanje

Marsikdo zanemarja nitkanje, a je nujen del vsakdanje rutine. Nitkanje ni samo čiščenje medzobnih prostorov (kjer se nabirajo ostanki hrane), ampak veliko več. Zavira nastajanje zobnih oblog in pomaga preprečevati vnetje. Ne dovolite, da vas težave z nitkanjem ustavijo!

4. Preprečite vnetje dlesni

Vsaka, tudi najmanjša krvavitev pri ščetkanju in nitkanju pomeni, da dlesen ni povsem zdrava. Gre za vnetje dlesni oz. strokovno rečeno gingivitis. Gengigel je prva pomoč pri vnetih dlesnih. Zaradi vsebovane hialuronske kisline nudi takojšno pomoč pri blaženju vnetja ter pomaga pri regeneraciji poškodovanega tkiva. Če gingivitisa ne zdravimo, lahko preraste v parodontitis, kar pa je najpogostejši razlog za izgubo zob.

5. Očistite jezik

Bela obloga, ki pogosto prekriva naš jezik, je leglo za najrazličnejše bakterije in viruse. Sčasoma se bakterije prenesejo tudi na zobe in dlesni, kjer lahko povzročijo veliko škode. Če se bakterije nalagajo na zobeh, povzročajo karies (zobno gnilobo) in vnetje dlesni. Preprečite težave in ščetkajte jezik vsakič, ko ščetkate zobe!

6. Uporabljajte raztopino za usta

Priporočljivo je, da je izpiranje ust del vsakodnevne higiene. Izpiranje ust pripomore k zmanjšanju količine kisline v ustih, mineralizaciji zob in očisti »problematična« področja, kamor ščetka ne seže. Še posebej bi se izpiranja ust morali posluževati otroci in starejši, ker pri teh skupinah ne moremo zagotoviti stoodstotnega čiščenja.

7. Zdrav življenjski slog

Zdrav način življenja poskrbi za zadovoljstvo in nasmešek na obrazu. Ali bo nasmešek bel, pa smo odgovorni sami. Če želimo da bo, omejimo vnos snovi, ki vsebujejo sladkor. Sladkor se v ustih pretvori v kislino, ki raztapljajo zobno sklenino. Podobno kot sladkor delujeta tudi kava in pravi čaj, ki pa še rahlo obarvata sklenino (tanini). Če vam je kava »nujen« del jutranje rutine, si po njej obvezno privoščite kozarec vode, ki s površine zob odstrani barvilo.

8. »Lahko noč, umiti zobki«

Največkrat slišani stavek v našem otroštvu. A drži? Odgovor najdete v videu, kjer doc. dr. Peter Solar, spec. dent. med., z nami deli nasvete o ustni negi.

Skrb za zobe je del našega vsakdana. Dosledno upoštevajte zgoraj navedena priporočila, vaši zobje in dlesni pa bodo zdravi in obisk zobozdravnika ne bo potreben. Pa zaključimo z naslednjo mislijo, ki nas naj spremlja povsod. Lepi in zdravi zobje so ogledalo našega zdravja!

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close