Vnetje dlesni

Kako spoznamo vnetje dlesni?

Vsaka krvavitev dlesni med umivanjem in nitkanjem zob pomeni, da so dlesni vnete. Krvavitev spremljajo oteklina, spremenjena barva dlesni in ustni zadah, lahko pa je prisotna tudi bolečina. Zdrave dlesni so rožnate, na otip čvrste in ne krvavijo.

Prekomerno razmnoževanje ustnih bakterij povzroča vnetni proces, ki ga imenujemo gingivitis. Dlesni draži zobna obloga oziroma plak, zato te postanejo temno rdeče in otečene ter sčasoma odstopijo od zoba. Tam nastane obzobni žep, v katerem se nabira vse več bakterij. Ta proces lahko ustavimo in dlesni se lahko povsem pozdravijo, vendar pa je takojšnje ukrepanje izrednega pomena.

Vzroki za nastanek vnetja dlesni

Glavni vzrok za vnetje dlesni ali gingivitis je slaba ustna higiena, povzročijo pa ga lahko tudi stres, kajenje, pomanjkanje vitaminov, nekatere bolezni in dedne lastnosti. Tudi nosečnice imajo zaradi hormonskih sprememb pogosto težave z vnetjem dlesni, ki ga imenujemo nosečniški gingivitis. Ta se lahko pojavi v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti.

Nezdravljeno vnetje dlesni lahko napreduje v parodontitis

Če prve znake vnetja dlesni spregledamo ali jim ne posvečamo pozornosti, lahko sčasoma nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v parodontitis (pogovorno bolj znan kot parodontoza).

Ker bakterije škodujejo dlesnim, obzobni žepi postajajo vedno globlji, v njih pa je prostora za vse več bakterij. Obloge postajajo trše in se spremenijo v zobni kamen, na katerem se nabira še več oblog, dlesen pa se še bolj umika od zoba. Bakterije povzročajo tudi ustni zadah.

KAKO SE IZOGNITI TEŽAVAM

*Vir: ePharma MAT december 2020

Izdelki Gengigel

Pobrskajte po širokem naboru izdelkov in izberite svoj Gengigel.

Neškodljiv pri zaužitju

Neškodljiv
pri zaužitju

Veganski izdelek

Veganski
izdelek

Brez sladkorja

Brez
sladkorja

Brez laktoze

Brez
laktoze

Brez glutena

Brez
glutena

Brez GSO

Brez
GSO

Mnenja uporabnikov

Nasmeh nas nič ne stane, lahko pa čudežno deluje – na ljudi okoli nas in nas same. Poskrbi za brezskrben nasmeh!
Izdelki GengigelIzdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close