Na dopustu ne pozabite na ustno higieno

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Ker je skrb za zdravje zob in ustne votline izjemno pomembna za vaše dobro počutje in kakovost življenja, zanju poskrbite še pred odhodom na oddih.

Poletna vročina je tu, z njo pa čas počitnic in dopustov. Med oddihom je zaradi neurejene rutine skrb za ustno higieno slabša, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, da se izognete neprijetnostim v ustni votlini.

Pred odhodom na dopust je vedno treba poskrbeti za nešteto opravkov. In verjamemo, da pri tem ne posvečate posebne pozornosti ustni higieni, pa čeprav bi jo morali. Med počitnicami se namreč pogosto zgodi, da pozabimo na svoje ustaljene navade, kar lahko povzroči hude bolečine zob ali dlesni.

Pred odhodom na dopust

Ker je skrb za zdravje zob in ustne votline izjemno pomembna za vaše dobro počutje in kakovost življenja, zanju poskrbite še pred odhodom na oddih. Priporočljivo je, da se predvsem pred daljšimi potovanji oglasite na preventivnem obisku pri svojem zobozdravniku ali ustnem higieniku.

Če za to nimate časa, si pred odhodom razdelajte svoje ustaljene navade glede ustne higiene. To vam bo pomagalo razumeti, katere izdelke morate vzeti s sabo, koliko časa si morate vzeti za celoten postopek in pravilne tehnike izvajanja ustne higiene.

Pred odhodom tudi preverite, ali imate zadostno količino izdelkov za celoten dopust. Velikokrat se zgodi, da smo navajeni na določeno znamko izdelka, ki morda ni dostopna v turističnem kraju. Zato obiščite trgovino ali lekarno in si pripravite zaloge, morda vzemite tudi kakšen dodaten izdelek za rezervo.

Ustna higiena med dopustom

Počitnice so čas uživanja, aktivnosti in sprostitve, kar pa pomeni tudi odmik od vsakodnevnega reda in rutine, ki jo imate doma. Veliko lahko za zdravje dlesni in zob na počitnicah storite z zdravim prehranjevanjem, vseeno pa ne pozabite tudi na vse pripomočke, ki jih vsakodnevno uporabljate.

Da vam bolečine v dlesnih ne pokvarijo počitniškega vzdušja, smo pripravili nekaj nasvetov za učinkovito ustno higieno vas in vaših otrok.

Splošni nasveti

  • Zobe si umivajte najmanj dvakrat na dan.
  • Umivanje zob naj traja vsaj dve minuti.
  • Ščetko držite pod kotom 45 stopinj na zobno površino.
  • Ščetkajte v smeri od dlesni proti zobem.
  • Redno uporabljajte zobno nitko in ustno vodico.
  • Skrbite za higieno pripomočkov.

Prtljaga

Sedaj, ko poznate svojo rutino, točno veste, katere izdelke potrebujete. Shranite jih v suho in čisto kozmetično torbo. Priporočljivo je, da jo imate vedno pri roki, če potujete z letalom, pa jo pospravite v ročno prtljago. In pazite, posamezna embalaža na letalu ne sme presegati 100 ml.

Med spravljanjem zobne ščetke pazite, da je etui popolnoma suh. Takoj, ko pridete na cilj, etui odprite in posušite ščetko.

Nujna oprema za ustno higieno vsebuje: zobno ščetko, zobno pasto, ustno vodico, zobno nitko in vaš najljubši Gengigel izdelek. S seboj pa lahko vzamete tudi strgalnik za jezik.

Voda

Pred ustno higieno si dobro umijte roke. Pozorni bodite, če ste v kraju, kjer voda iz pipe ni pitna. V tem primeru si njo ne umivajte zob, ampak uporabite ustekleničeno ali prekuhano vodo.

Če si zob ne morete umiti, lahko uporabite ustno vodico. Najboljše je kupiti vodico s fluoridi, ki ščitijo zobe pred vplivom kislin iz hrane in pijač. Priporočamo, da imate vedno pri roki Gengigel hidrogelno ustno vodo s hialuronsko kislino, saj deluje preventivno in jo lahko uporabite večkrat na dan.

V res skrajnih primerih lahko za zobe poskrbite z žvečilko brez sladkorja. A naj bo to res izjema!

Hrana in pijača

Sladoled, sadne kupe, sladke pijače in alkohol – vsemu se je na oddihu izjemno težko izogniti. Po zaužitju priporočamo požirek vode, da si splaknete usta. Otroci in odrasli, čez dan pijte čim več vode in tako poskrbite za zdravje ustne votline.

Pazljivi bodite tudi pri kisli hrani in pijačah, ker spremenijo pH vaše ustne votline. Priporočljivo je, da si vsaj eno uro po zaužitju ne umivate zob s ščetko, saj lahko kislina kratkotrajno poškoduje zobno sklenino. Usta si raje samo splaknite in po eni uri si temeljito umijte zobe.

Zdrava in čista ustna votlina na dopustu tako ni nedosegljiva. Doslednost in zdrava prehrana sta ključni, da bo vaš oddih brezskrben in brez bolečin. Zaslužite si ga!

Vir:

www.abczdravja.si/nos-usta-usesa/poletni-nasveti-za-ustno-zdravje/

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close