Za zdrav nasmeh bodoče mamice

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Skrb za čiste in zdrave zobe je pomemben del dnevne rutine vsakega človeka, še posebej dosledne pa bi morale biti pri skrbi za ustno higieno nosečnice.

Čas nosečnosti je čudovit čas pričakovanja dojenčka, ki s seboj prinaša polno veselja in sreče. V teh dragocenih mesecih je pomembno, da bodoče mamice poskrbijo za svoje zdravje in zdravje svojega otroka ter so pripravljene na vse izzive materinstva, ki so pred njimi.


Obisk pri zobozdravniku in ustnem higieniku

Skrb za čiste in zdrave zobe je pomemben del dnevne rutine vsakega človeka, še posebej dosledne pa bi morale biti pri skrbi za ustno higieno nosečnice, ker so veliko bolj izpostavljene parodontalnim boleznim. A nima smisla skrbeti! S posvečanjem zadostne pozornosti zobem in dlesnim se lahko nevšečnostim izognejo. Na pregled k zobozdravniku je pametno iti že v obdobju načrtovanja nosečnosti, saj bo takrat najlažje opraviti morebitne posege brez skrbi, kako bodo vplivali na otroka. Bodočim mamicam pa priporočamo tudi obisk pri ustnem higieniku, s katerim se lahko posvetujejo glede pravilne uporabe pripomočkov za ustno higieno.

Najpogostejše zobne nevšečnosti nosečnic

Najbolj pogosta zobna bolezen v nosečnosti je nosečniški gingivitis. Ta se pojavi zaradi kombinacije nihanja hormonov, bakterij v zobnih oblogah in spremenjenega imunskega odziva telesa. Dlesni so zato veliko bolj občutljive na vsakodnevne dražljaje, zato bodočim materam svetujemo uporabo zobne ščetke z mehkejšim ščetinami. Pomembno je tudi prepoznati simptome morebitnega vnetja dlesni – temnejša barva dlesni, bolečina, oteklina, krvavitev, neprijeten zadah in gnojenje med dlesnimi in zobmi –, saj se to kasneje lahko razširi še na druga obzobna tkiva in povzroči zoprni parodontitis.

V nosečnosti se pogosto zgodi, da bodoče mamice pogosteje posegajo po sladkih pijačah in prigrizkih, saj čutijo potrebo po večjem vnosu ogljikovih hidratov, kar vpliva na večjo nagnjenost k zobni gnilobi.

Tudi jutranja slabost je pogost spremljevalec nosečnic. A pozor! Ščetkanje zob takoj po bruhanju ni priporočljivo. Želodčna kislina namreč demineralizira in mehča zobne površine. Po bruhanju je smiselno oprati usta z vodo, zobe pa si očistiti šele uro kasneje.

Zlata pravila za zdrav nasmeh v nosečnosti

Zobe čistimo vsaj dvakrat na dan z mehko in nežno zobno ščetko, s katero zaščitimo dlesni. Posebno pozornost posvetimo medzobnim prostorom, ki jih s posebno ščetko ali zobno nitko očistimo vsaj enkrat dnevno. Le tako odstranimo vse ostanke hrane, tudi tiste, ki se skrijejo v ozke prostore med zobmi.

Po pranju zob je za ohranjanje zdravja ustne votline smiselno uporabiti ustno vodo. Gengigel hidrogelna ustna voda, ki vsebuje hialuronsko kislino, je pravšnja za vsakodnevno uporabo, prav tako pa je primerna tudi pri vnetih dlesnih, aftah in drugih nevšečnostih v ustni votlini.

Večina žensk v nosečnosti nima nobenih težav z zobmi in dlesnimi. Da tako ostane, pa je pomembno, da nosečnica spremlja vsako spremembo v svoji ustni votlini in o njej obvesti svojega zobozdravnika. Z rednimi pregledi in dobro ustno higieno bo bodoča mamica dobro poskrbela ne le za zdravje svoje ustne votline ampak tudi ugodno vplivala na zdravje dojenčka.

 

Viri:
– Zakaj bi na ustno zdravje morale biti še posebej pozorne nosečnice
https://www.zdrav-nasmeh.com/zakaj-bi-na-ustno-zdravje-morale-biti-se-posebej-pozorne-nosecnice/

– Zobni vidiki nosečnosti

https://www.vvdental.si/zobni-vidiki-nosecnosti-najpogostejse-bolezni-tkiv-ustne-votline/

– Ustno zdravje v nosečnosti

https://www.babit.si/ustno-zdravje-v-nosecnosti/

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close