Afte, ponavljajoče se ustne razjede

 prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

Afte so boleče, plitve, okrogle ali ovalne razjede, ki so prekrite s sivkastobelo oblogo na vneti sluznici, ki je obkrožena z rdečim robom.

Ponavljajočim se ustnim razjedam pravimo strokovno rekurentni aftozni stomatitis, najbolj pa jih poznamo kot afte. Gre za eno najpogostejših poškodb ustne sluznice, ki se v splošni populaciji pojavlja pri 15–25 odstotkih ljudi.

Afte so boleče, plitve, okrogle ali ovalne razjede, ki so prekrite s sivkastobelo oblogo na vneti sluznici, ki je obkrožena z rdečim robom. Najpogosteje se pojavijo na sluznici lic, sluznici notranje strani ustnic, bočnih straneh jezika in na mehkem nebu.

Afte so bolj pogoste pri ženskah kot pri moških, pogoste so pri ljudeh, ki so v stresu, pri visokoizobraženih in ljudeh, ki imajo višji družbeni položaj, na splošno pa so pogoste v državah razvitega sveta. Afte se navadno začnejo pojavljati po 20. letu starosti.

Afte delimo na podlagi velikosti in števila sprememb na majhne, velike in herpetiformne (afte, podobne herpesu). Vzrok aft ni znan. Niso dokazali ne bakterijskega ne virusnega porekla. Danes pa vemo, da so afte posledica avtoimunskega odziva, ki ga posredujejo T-limfociti, ali pa odziva na neznan antigen.

Afte se pojavljajo v družinah, kar lahko delno povežemo z dednostjo; če imata namreč oba starša afte, je 90-odstotna možnost, da jih bo imel tudi otrok.

V raziskavah so ugotovili, da lahko nekatere sistemske bolezni pogojujejo nastanek aft:

  • hematološke – anemije
  • prebavne – Crohnova bolezen, celiakija, ulcerozni kolitis
  • imunološke – včasih so afte prvi znak HIV-a
  • genetske – pojavijo se v družinah
  • alergijske – alergija na nekatera živila (paradižnik, čokolada, orehi) in natrijev lavril sulfat v zobnih pastah
  • psihološke – tesnoba, stres
  • hormonske – pri nekaterih ženskah so ugotovili povezavo z nekaterimi deli menstruacijskega cikla

Diagnoza temelji na klinični sliki, bolečini, pomanjkanju sistemske bolezni, spontani ozdravitvi in tudi predhodnih epizodah aft. Ponavljajoče se ustne razjede nimajo splošnih simptomov.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close