Afte in druge razjede v ustih

 Sara Kramberger, mag. kem.

Sara Kramberger, mag. kem.

Afte veljajo za najpogostejšo bolezen ustne sluznice. Z njimi se v svojem življenju vsaj občasno sreča dobršen del ljudi.

Ananas je vaš najljubši sadež, a ob grižljaju imate rahel pekoč občutek? Se kljub pekočemu občutku ne morete upreti njegovim sočnim koščkom? Kmalu za tem sledi šok – razjeda na ustni sluznici oz. afta. Dajemo vam ključne informacije, ki vam bodo pomagale ob nastanku te nevšečnosti in spoprijemanju z njo.

Kaj so afte?

Afte oz. strokovno aftozni stomatitis veljajo za najpogostejšo bolezen ustne sluznice. Z njimi se v svojem življenju vsaj občasno sreča dobršen del ljudi. Pogoste so pri otrocih, mladostnikih in mladih odraslih ter najpogostejše pri ženskah. Gre za vnetno stanje, za katero so značilne površinske poškodbe ustne sluznice. Razjede so majhne (okrogle ali ovalne), boleče ter se po navadi pojavijo na dlesni, notranji strani lic, notranji strani ustnic in na nebu. Lahko se pojavijo večkrat na leto, lahko tudi na istem mestu. Takrat govorimo o ponavljajočem se aftoznem stomatitisu.

Kaj so vzroki za nastanek aft?

Strokovnjaki si še niso enotni glede vzrokov za nastanek aft. Znani so le nekateri dejavniki tveganja, med katerimi so najpomembnejši dedni dejavniki, določena vrsta hrane (orehi, ananas, nekatere vrste sira …), redka zdravila, izdelki z natrijevim lavril sulfatom, stres, hormonske spremembe in oslabljen imunski sistem (namig: za okrepitev odpornosti uporabite Imunoglukan P4H®).

Zanimivost: Se sprašujete, zakaj ananas povzroča afte?

Ananas vsebuje posebno zmes proteolitičnih encimov bromelain, ki deluje že v ustih (razgrajuje beljakovine v aminokisline). Možna razlaga nastanka aft je, da bromelain reagira s plastjo ustne sluznice, ki ne vsebuje ustrezne zaščite, in morda povzroči nastanek aft.

Kako si pomagamo?

Ob pojavu aft obisk zdravnika ni potreben. V mnogih primerih se bolečina in nelagodje zaradi razjed v ustih zmanjšata v nekaj dneh in nato afte izginejo v približno dveh tednih. Seveda pa obstajajo naravni izdelki na osnovi hialuronske kisline, ki s prvim dnem lajšajo omenjene nevšečnosti.

Kaj je hialuronska kislina?

Hialuronska kislina je ena temeljnih sestavin vezivnega tkiva pri človeku in drugih sesalcih. Koži daje prožnost in ohranja njen videz ter je osnovna sestavina zdrave ustne sluznice.

Pri (ponavljajočem se) aftoznem stomatitisu pripravki na osnovi hialuronske kisline hitro zmanjšajo bolečino in nelagodje, pospešijo proces celjenja in znatno zmanjšajo tveganje za ponovni nastanek aft. Še več, hialuronska kislina »nadzira« vnetni proces in rehidrira tkivo. Če uporabljamo izdelke s hialuronsko kislino, je pomembno, da vsebuje visoko molekulsko maso, saj je le ta enaka tisti, ki se naravno nahaja v ustni sluznici.

Gengigel gel za dlesni je medicinski pripomoček na osnovi hialuronske kisline (0,2 %) z visoko molekulsko maso, primerno za takojšnjo pomoč pri lajšanju aft.

Gengigel deluje vsestransko:

  • pomaga pri celotni obnovi tkiva
  • pomaga zdraviti razjede v ustih in preprečuje njihovo širjenje

Gengigel lahko brez omejitev uporabljajo vsi, tudi otroci, nosečnice, doječe matere in sladkorni bolniki (vsebuje ksilitol).

Kako preprečiti nastanek aft?

V prvi vrsti zmanjšate stres in uživajte v prostem času. Poleg tega poskrbite za kakovosten spanec in zdravo prehrano. Poskušajte se izogniti zgoraj omenjeni hrani, ki je odgovorna za nastanek aft. Pozornost namenjajte tudi hrustljavi in suhi hrani, saj lahko ostri robovi delcev hrane v ustih povzročijo ureznine, ki vodijo do razjed. Skrbite za zdravo ustno higieno. Z rednim ščetkanjem in nitkanjem odstranjujte koščke hrane, ki dražijo ustno sluznico in so lahko odgovorni za nastanek aft.

Nastanek aft je pogojen z različnimi dejavniki, največkrat s čustvenimi obremenitvami. Zavedati se moramo, da so afte odličen pokazatelj izčrpanosti, saj nas opozorijo, da je čas za spremembe. Vzemimo življenje v svoje roke in uživajmo dan za dnem!

Podobni članki

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close