Kako se znebimo ustnega zadaha

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Da se zadaha znebite za vselej, je najprej treba odkriti, zakaj nastane.

Mnogi se spopadajo z zadahom iz ust in se zaradi njega pogosto znajdejo v zadregi. Ste tudi vi med njimi? Se ga trudite odpraviti, a neuspešno? Da se zadaha znebite za vselej, je najprej treba odkriti, zakaj nastane.

Tukaj nimam v mislih tistega jutranjega zadaha, ki je povsem normalen in izgine z jutranjim ščetkanjem zob in grgranjem ustne vodice. Niti tistega, ki nastane ob praznem želodcu, ko smo dlje časa brez obroka, morda še v kombinaciji stresa, naporov, ob vrsti popitih kav, ali tistega, ki nastane zaradi določene hrane, npr. čebule, česna, zelo začinjene in težke hrane. Te male tegobe so hitro odpravljive: s temeljitim ščetkanjem in ustno vodico.

Zobni kamen je pogost krivec za zadah. Ko pa zadaha ni mogoče odpraviti s preprostimi metodami, je njegov izvor največkrat v slabi ustni higieni. In spet smo pri zobnem kamnu. Ko zob ne ščetkamo redno in pravilno, se dan za dnem z nalaganjem novih zobnih oblog (zobni plak) in njihovo neprestano mineralizacijo tvori zobni kamen.

Kot smo pisali, so zobne obloge gojišče škodljivih bakterij. Ko so zobne obloge še mehke, so bakterije prisotne le na zobeh in jih lahko z rednim ščetkanjem hitro odstranimo. Ko pa mineralizirajo v zobni kamen in ta začne prodirati ob zobeh v dlesni, pa bakterije začno prodirati v kri.

V ustih se pojavi nevarno stanje; zadah je »najmanjša« posledica, a vendarle zelo resno opozorilo. Ko se zaradi zobnega kamna poveča obzobni žep in zato začnejo odstopati dlesni od zoba, se prej ko slej začne prodor bakterij tudi v zob. In ni treba, da boli zob oziroma pravilneje, zobna pulpa (živčevje v zobu), da začne zaudarjati iz ust. Ko so dlesni vnete, se pojavi tudi zadah.

Pri vnetih dlesnih uporabite Gengigel gel, ki blaži vnetje in pomaga pri regeneraciji poškodovanega tkiva.

Tudi vnetje zoba ali odpadla zalivka lahko povzročita zadah iz ust

Vzrok za zadah je lahko tudi vnetje le enega zoba, ali pa ena odpadla zalivka, vendar je stanje v ustih veliko slabše. Vnetje v ustih ni sinhrono, ampak nastaja postopno, na enem delu prej, na drugem pozneje. Zato so dlesni na enem delu lahko bolj vnete, na drugem manj. Ko pa se parodontalna bolezen razvije v napredovano, so dlesni ob vseh zobeh zelo vnete. Brez ščetkanja zob, ki pa v tej fazi ne ozdravi parodontalne bolezni, postane zadah človekov stalni spremljevalec.

Drugi vzroki ustnega zadaha

Če je vaša ustna votlina zdrava, lahko razlogi za zadah izvirajo iz prebavnega sistema. Težave se lahko začnejo že ob kakšnem vnetju sinusov ali grla, problematične so tudi razne bakterije v želodcu ali črevesju, pa počasno delovanje črevesja – zaradi katerega hrana gnije, kar pa je posledično vir energije za črevesne bakterije – ali pa porušeno ravnovesje dobrih bakterij v črevesju.

Posledice nepravilne ustne higiene so zastrašujoče

Zastrašujoče je dejstvo, koliko milijonom škodljivih bakterij človek povsem po nepotrebnem pusti v svoj organizem. Z zanemarjanjem pravilne in vsakodnevne ustne higiene se izpostavlja tveganju za vrsto nevarnih ali neprijetnih bolezenskih stanj, kot so srčni infarkt, možganska kap, pljučne bolezni, glavobol, prezgodnji porod in manjša porodna teža novorojenčka ter oslabljen imunski sistem.  

Nasveti

Ne glede na izvor zadaha je zdrava ustna higiena, se pravi redno in pravilno ščetkanje, nitkanje, uporaba medzobne ščetke in ustne vodice, prvi korak do svežega diha. V drugem koraku sledijo redni pregledi pri zobozdravniku in ustnem higieniku. Če potrdita, da je vaša ustna votlina povsem zdrava in dobro skrbite za ustno higieno, pa je treba vzroke iskati drugje, globje, v prebavilih.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close