Vloga ustnih higienikov v sistemu zobozdravstva

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Skrb za ustno higieno ni modni trend, ampak je nujna za zdravje zob ter za vsesplošno počutje in zdravje posameznika.

Skrb za ustno higieno ni modni trend, ampak je nujna za zdravje zob ter za vsesplošno počutje in zdravje posameznika. Njeni začetki segajo v sredino 19. stoletja, ko se je v Združenih državah Amerike prvič začelo opozarjati na pomembnost preventive pri ohranjanju zdravja zob in na preveliko osredotočenost le na zdravljenje, mehanske posege v zobozdravstvu in zobne operacije.

Ob omembi ustne higiene se danes rado pomisli le na čiščenje zob z zobno ščetko in zobno nitko ter spiranje z ustno vodico, da se osveži dah in spere umazanija z zob. Ko je dr. D. D. Smith v Philadelphiji ob koncu 19. stoletja začel orati ledino v ohranjanju zdravja zob, je bila ustna higiena resda preprost pristop, vendar s poudarkom na preventivi. Že v tistem času so spodbujali redne preglede pri zobozdravniku in izobraževali o skrbi za zobe tudi doma. Ta osnova preventive je ostala aktualna vse do današnjega časa, ko je na zobozdravstvenem področju pri preventivi za zdravje zob in ustne votline postal nepogrešljiv del zobozdravstvenega procesa tudi ustni higienik. Obisk pri ustnem higieniku je prvi korak za učinkovito skrb pri zdravju zob posameznika.

Američanka Irene Newman je prva uradno prepoznana ustna higieničarka v zgodovini, ki je svojo prakso začela opravljati v začetku 20. stoletja in ji ostala zvesta kar dvajset let. Iz ZDA se je ta praksa razširila po vsem svetu, v Sloveniji pa smo prve ustne higieničarke in higienike dobili pred komaj desetletjem. Od tu tudi razumljivo dejstvo, da je profil ustnega higienika in prepoznavanje njegove pomembne vloge v očeh posameznika pri skrbi za zdravje zob še ne prav dobro razumljen in pogosto spregledan. Skrb za zdravje zob je v zavesti posameznikov še vedno povezana z bolečino in strahom, ustni higieniki pa smo tu ravno zato, da zobje ne začno boleti in gniti, da dlesni ne začno nabrekati in krvaveti ter nenazadnje, da zobje ne začno izpadati.

Leta 2004 nas je po dolgotrajnih prizadevanjih akademika Uroša Skaleriča, profesorja na Stomatološki fakulteti v Ljubljani, v izobraževanje za ustnega higienika vstopilo prvih 18 študentov. Doslej je diplomiralo skoraj 70 študentov. Pogoj za samostojno opravljanje dela pa je opravljen strokovni izpit, ki ga je ob koncu lanskega leta v Sloveniji imelo 21 ustnih higienikov. Glavni namen in spodbuda akademika Skaleriča pri uveljavljanju poklica ustnega higienika je bilo vzpostavljanje zavedanja, da je edini pravi način za odpravo vrste ustnih bolezni ustrezen preventivni pristop, ki se začne prav z obiskom pri ustnem higieniku.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close