Kaj narediti, če nas začnejo boleti dlesni

 Ana Temeljotov, mag. farm.

Ana Temeljotov, mag. farm.

Predstavljamo 5 nasvetov, kako si lahko pomagate sami, ko se pojavijo bolečine v dlesnih, in kateri so znaki, zaradi katerih morate nujno k zobozdravniku.

Boleče dlesni so nadloga, ki se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov. Še posebej nadležno je, če se bolečina pojavi, ko ne moremo takoj obiskati svojega zobozdravnika. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 nasvetov, kako si lahko pomagate sami, ko se pojavijo bolečine v dlesnih, in kateri so znaki, zaradi katerih morate nujno k zobozdravniku. 

Zakaj pride do bolečih dlesni?

Bolečina v dlesnih je lahko prehodna in se hitro izboljša, včasih pa vztraja in je za izboljšanje stanja potrebna strokovna oskrba. Boleče dlesni so lahko odraz vnetja dlesni – gingvitisa, ki nastane zaradi nezadostne ustne higiene.

Ob nepravilni obravnavi ta napreduje v resnejšo bolezen paradontitis, ki lahko vodi celo do izgube zob. Velikokrat pa je bolečina v dlesnih le posledica premočnega ščetkanja zob, nošenja zobnega aparata, manjših poškodb na dlesni, aft ali hormonskih sprememb. Tako si lahko v mnogih primerih pomagamo sami in obisk pri zobozdravniku ni potreben.

Kako si ob bolečih dlesnih lahko pomagate sami?

1) Uporabljajte le mehke zobne ščetke.

Z uporabo trdih zobnih ščetk lahko povzročite dodatne poškodbe in draženje dlesni, kar bo stanje še poslabšalo. Pri bolečih dlesnih se svetuje uporaba mehkih in ultra mehkih zobnih ščetk, ki jih je treba redno menjavati (vsaj vsake štiri mesece).

2) Spirajte usta s toplo slano vodo.

Slano vodo pripravite tako, da raztopite čajno žličko soli v kozarcu tople vode. S pripravljeno tekočino vsaj eno minuto spirajte usta, nato pa jo izpljunite. Spiranje ust s slano vodo lahko upočasni rast bakterij v ustni votlini in pomaga zmanjšati vnetje.

3) Izogibajte se kisli, pekoči in trdi hrani.

Hrana, ki je kisla ali pekoča, draži dlesni, draženje pa poveča bolečino in podaljša celjenje. Trda hrana, kot so na primer oreščki, lahko boleče dlesni dodatno poškoduje, zato se svetuje, da se taki hrani izogibamo, dokler se stanje naših dlesni ne izboljša.

4) Uporabite Gengigel.

Gengigel vsebuje hialuronsko kislino, ki ima v ustni votlini dokazano protivnetno in antibakterijsko delovanje. Gengigel pospešujeregeneracijo dlesni ter zmanjšuje otekanje in vnetje. Hkrati dlesen tudi ščiti in pomaga pri krvavečih dlesnih. Ob bolečih dlesnih se priporoča, da Gengigel tri- do petkrat na dan s čistim prstom nanesemo na obolelo mesto in ga rahlo vtremo v dlesen.

5) Vzemite protibolečinske tablete.

Če je bolečina zelo močna in je ne morete ublažiti z zgoraj navedenimi ukrepi, lahko uporabite protibolečinska in protivnetna zdravila. Če tudi s protibolečinskimi tabletami bolečine ne morete ublažiti, obiščite zobozdravnika.

Kdaj moramo k zobozdravniku?

Če vam zgornji ukrepi ne pomagajo in bolečina v dlesnih po dveh tednih ne izgine, morate obiskati zobozdravnika. Strokovno pomoč nujno poiščite tudi, ko:

  • je bolečina zelo intenzivna,
  • so poleg bolečine prisotni še drugi bolezenski znaki,
  • vas bolečina ovira pri spanju ali prehranjevanju,
  • imate močno krvaveče dlesni,
  • imate močno otekle in rdeče dlesni,
  • se vam spremeni geometrija ugriza,
  • se vam premikajo zobe,
  • imate konstantno slab zadah in slab okus v ustih.


Viri:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3690787/
www.zobozdravnikmaribor.si/blog/kako-lajsati-bolecino-ob-vnetju-dlesni/
www.healthline.com/health/quick-relief-from-gum-pain
www.webmd.com/oral-health/treating-gum-pain
www.medicalnewstoday.com/articles/324356.php
www.ezobozdravnik.si/kako-odpraviti-vnetje-dlesni/
 

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close