Pravilna uporaba zobnih ščetk

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Navadne zobne ščetke so enako učinkovite kot električne. Pri obojih je pomemben reden in pravilen način ščetkanja.

Čeprav za ohranjanje zdravih dlesni in s tem tudi zdravih zob zobna ščetka ni več dovolj, brez nje pri ustni higieni ne gre. Z razvojem področja ustne higiene so za ohranjanje zdravih zob potrebni tudi drugi pripomočki (zobne nitke in medzobne ščetke), ki v kombinaciji z rednimi obiski pri ustnemu higieniku primorejo k celostni skrbi za zdravje ne le zob, temveč predvsem dlesni. Brez zdravih dlesni ni zdravih zob.

Katero ščetko kupiti – električno ali navadno?

Danes je na trgu velika ponudba zobnih ščetk. Vsaka zobna ščetka ima svoje značilnosti. Le ko jih skrbno upoštevamo, zobna ščetka izpolni svoj namen. Zobne ščetke različnih oblik in velikosti, z umetnimi ali naravnimi ščetinami, mehanske (navadne) ali električne.

Navadne zobne ščetke so enako učinkovite kot električne. Pri obojih je pomemben reden in pravilen način ščetkanja. In ravno v tem je razlika med navadno in električno zobno ščetko. Pri navadni zobni ščetki je pravilen način ščetkanja odvisen od človekovega zanimanja in volje. Ščetko je treba ročno premikati. Pri električni zobni ščetki pa je gibanje glave že nastavljeno na optimalno doseganje zadostnih in pravilnih gibov. Ročno lahko dosežemo 360 gibov na minuto, z električno zobno ščetko je teh med 2.000 in 10.000 premiki na minuto.

Za najboljšo učinkovitost se svetuje kombinacija obeh zobnih ščetk. Navadno zobno ščetko uporabljamo zjutraj in čez dan, električno zvečer, obe pa seveda ob uporabi preostalih pripomočkov za ustno higieno.    

Lastnosti dobre zobne ščetke

Nekoč je veljajo, da mora imeti zobna ščetka trde ščetine, da dobro očisti zobe. Veljalo je, da bolj kot so ščetine trde, več umazanije odstranijo z zob. Danes ni več tako, zato bomo v trgovini tako ščetko težko našli. Ščetine ne smejo biti pretrde, saj jih uporabljamo tudi za masiranje dlesni.

Kakovostna navadna zobna ščetka mora imeti:

  • primerno majhno glavo
  • ročaj, ki zagotavlja dober oprijem, in
  • zaobljene ščetine

Najbolj primerna je ščetka, ki ima več ščetin in so te tanjše. Priporočljivo je, da so ščetine iz umetnih vlaken, ker so ta boljša za vzdrževanje.

Pravilna nega zobne ščetke

Da, tudi zobno ščetko moramo pravilno negovati, da bo dosegla svoj namen. Po vsakokratnem umivanju zob zobno ščetko temeljito izperemo z vodo in jo na zraku posušimo. Navadno zobno ščetko in glavo električne zobne ščetke je treba menjati na 1,5 meseca. Ko pa prebolimo neko virusno ali bakterijsko okužbo/bolezen, je treba zobno ščetko takoj zamenjati.

Nekatere električne zobne ščetke imajo v paketu tako imenovani ultravijolični (UV) čistilec, s katerim takoj po bolezni razkužimo glavo oziroma nastavek električne zobne ščetke.

Tehnike čiščenja zob in dlesni

Z obema zobnima ščetkama si je treba zobe čistiti sistematično, tako da zajamemo prav vse zobne površine. Pri navadni zobni ščetki je treba temu nameniti še toliko več pozornosti, da se doseže enako, uravnoteženo število potegov pri vseh zobeh. To je z voljo mogoče doseči z dvema tehnikama čiščenja zob, ki veljata pri uporabi navadne zobne ščetke: vertikalna tehnika čiščenja zob in krožna ali Bassova tehnika čiščenja zob.

Pri vertikalni tehniki z zobno ščetko naredimo od 8 do 10 potegov iz smeri rasti zob, torej od dlesni proti vrhu zoba. Vendar ta tehnika čiščenja zob ne omogoča čiščenja zastojnih mest zobnih oblog, to je zobnih žepov (predeli med dlesnijo in zobmi).

Prav s krožno ali Bassovo tehniko čiščenja zob očistimo tudi zobne žepe v zunanjih in notranjih delih čeljusti (za čiščenje zobnih žepov med zobmi se uporabljajo zobna nitka in medzobne ščetke). Zobno ščetko postavimo na dlesen pod kotom 45 stopinj. Z rahlimi krožnimi gibi ščetko vodimo ob zobnem loku. Posebno pozornost in skrbnost je treba nameniti kočnikom in griznim ploskvam zob (vrhnji deli zob). Kočniki so zobje na stranskem delu čeljusti, ki so namenjeni drobljenju in mletju hrane.

Kaj pa zobna pasta?

V nasprotju s prikazom v nekaterih oglasih zadošča za učinkovito čiščenje zob že količina zobne paste v velikosti grahovega zrna na zobni ščetki. Pri zobni pasti je pomembna vsebnost abrazivnih sredstev, katerih delci naj bodo mehkejši kot sklenina. To je pomembno prav zato, da pri čiščenju zob ne poškodujete sklenine. Zobne paste z vsebnostjo fluora imajo znanstveno dokazan pozitiven vpliv pri preprečevanju kariesa (zobna gniloba).

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close