Nasveti za boljši spanec med izraščanjem zobkov

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

»Jej, tukaj so prvi zobki!« se lahko hitro spremeni »Samo eno prespano noč, prosim!«. Izraščanje zobkov namreč lahko pri dojenčku povzroči nemalo težav, ki vplivajo na spanec celotne družine.

Med četrtim mesecem in drugim letom starosti se pri otrocih začnejo pojavljati prvi zobki. Pri večini je prvi mlečni zobek spodnji sekalec, ki mu sledijo najprej še zobki spodnje čeljusti in nato še zgornje. To obdobje je polno novih presenečenj, na žalost pa tudi nelagodja in neprespanosti – in sicer pri otrocih in odraslih.

Pogosti znaki prvih zobkov

Izraščanje zobkov lahko pri otrocih povzroči bolečino in vnetje dlesni, zaradi česar dojenček težje zaspi in se pogosteje zbuja. Nekateri pogosti znaki, da izraščanje zobkov vpliva na spanec vaše male štručke, so:

  • povečana razdražljivost,
  • težave pri spanju ali uspavanju,
  • prebujanje sredi noči ali zgodnje jutranje prebujanje,
  • spremembe pri hranjenju
     

Nasveti za boljši spanec med izraščanjem zobkov

Mladi starši so lahko zaradi pomanjkanja spanja med izraščanjem zobkov prav tako razdražljivi in utrujeni kot dojenčki sami. Zato so nasveti za lajšanje bolečin med izraščanjem zobkov in vrnitev spanca še kako dobrodošli:

  1. Uporabite igrače za izraščanje zobkov: Igrače za izraščanje zobkov lahko pomagajo odvrniti vašega dojenčka od nelagodja in zagotavljajo pomirjujoč občutek na dlesnih. Preizkusite različne vrste igrač za izraščanje zobkov, da ugotovite, katera najbolj ustreza vašemu malčku.
  2. Bodite pozorni na znake nelagodja: Vsak dojenček je drugačen, zato lahko med izraščanjem zobkov nekateri dojenčki potrebujejo več pozornosti in nege kot drugi. Bodite pozorni na znake neugodja, kot so jokanje, razdražljivost, povečano slinjenje, nespečnost in povečana potreba po grizenju ali sesanju. Če vaš malček kaže več znakov nelagodja, se posvetujte s pediatrom o možnostih za njegovo lajšanje.
  3. Masaža z oljem iz nageljnovih žbic: Olje iz nageljnovih žbic ima protivnetne in analgetične lastnosti, zato lahko pomaga pri lajšanju nelagodja ob izraščanju zobkov. Nekaj kapljic olja iz nageljnovih žbic razredčite z olivnim ali mandljevim oljem in nežno masirajte dojenčkovo dlesen.
  4. Ohranite ustno higieno: Čeprav prvi zobki vašega malčka šele prihajajo na plan, je pomembno, da že v tem obdobju skrbite za primerno ustno higieno. Dlesni svojega dojenčka redno obrišite z mehko krpo, namočeno v toplo vodo, da odstranite bakterije in ostanke hrane. Tako lahko pomagate preprečiti morebitne okužbe dlesni in ustne votline.
  5. Preizkusite analgetike: Pri hudih bolečinah med izraščanjem zobkov lahko uporabite analgetike. Pred njihovo uporabo se posvetujte s pediatrom o primernih odmerkih in načinu uporabe.
  6. Uporabite gel z visokomolekularno hialuronsko kislino: Novi geli z visokomolekularno hialuronsko kislino so varna in učinkovita alternativa analgetikom za lajšanje bolečin ob izraščanju prvih zobkov. Simptomi izginejo hitreje in nimajo nobenih stranskih učinkov. Mednje spada tudi Gengigel Prvi zobki.

Izraščanje zobkov je lahko težavno obdobje za dojenčka in za starše. Vendar pa lahko s pravilno nego in pozornostjo skupaj premagate to obdobje brez večjih težav. 

Naj vam pri tem pomaga izdelek Gengigel Prvi zobki, ki: 

•    ublaži bolečino pri izraščanju zobkov,
•    izboljša prožnost dlesni,
•    pospešuje obnavljanje obzobnega tkiva.

ZA MIRNE NOČI IN NASMEJANE DNI!

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close