Težave pri izraščanju stalnih zob

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

V življenju vsak izmed nas dobi dva kompleta zob: mlečne zobke v otroštvu pozneje zamenjajo stalni zobje.

Mlečni zobki

Morda se sliši neverjetno, a zametki otrokovih mlečnih zobkov se začnejo tvoriti že v šestem tednu nosečnosti. Do četrtega meseca se že mineralizirajo, ob koncu nosečnosti pa se mineralizirajo tudi že stalni zobje.

Izraščanje mlečnih zobkov je izjemno pomembno obdobje otrokovega razvoja, saj mu zobje omogočijo razločen govor in žvečenje. Za prve zobke je treba primerno skrbeti, ker so odgovorni tudi za pravilen razvoj čeljusti in pripravljajo prostor za stalne zobe.

Pri večini otrok mlečni zobje začnejo izraščati med četrtim mesecem in prvim letom starosti. Ime so dobili po mlečno beli barvi sklenine in so v povprečju bolj beli kot njihovi nasledniki. Do tretjega rojstnega dneva naj bi večina otrok že imela 20 mlečnih zobkov, ki jih delimo v tri skupine:

  • sekalci
  • podočniki
  • kočniki

Težave pri izraščanju mlečnih zobkov

Pri izraščanju mlečnih zobkov se lahko pojavijo marsikatere nevšečnosti in nelagodja pri malčku in starših. Otroci so zaradi bolečih in srbečih dlesni razdražljivi, povečano se slinijo, grizejo vse, kar jim pride pod roke, da si olajšajo bolečino, in pogosto jokajo. Dojenčku lahko bolečino olajšate z izdelkom Gengigel Prvi zobki, ki olajša bolečino in otekanje dlesni ter pospeši celjenje dlesni ob izraščanju zob. Klinične študije kažejo, da nova formula izdelka Gengigel Prvi zobki hitreje in učinkoviteje lajša simptome ob izraščanju zob kot geli z lokalnim anestetikom.

Stalni zobje

Od tretjega leta pa vse do okoli šestega leta otroci uporabljajo mlečne zobke za grizenje, žvečenje in pravilen govor. Ker imajo mlečni zobje kratke korenine in niso močno zasidrani v kosti, se pod njimi več čas razvijajo njihovi nasledniki - stalni zobje. Med šestim in dvanajstim letom se zato pri večini otrok komplet zob popolnoma zamenja, razen osmic, ki izrastejo pozneje.

Obdobje med izpadanjem mlečnih zob in izraščanjem stalnih je dolgo in postopno. Največkrat so prvi stalni zobje spodnje šestice, pri nekaterih tudi stalne enice. Zadnja izrasteta zgornja druga kočnika, in sicer med 12. in 13. letom. Takrat ima najstnik v zobni votlini 28 zob (32, če so že izrastle osmice), ki jih delimo na:

  • sekalce
  • podočnike
  • kočnike
  • ličnike
  • modrostne zobe

Težave pri izraščanju stalnih zob

Mlečni zobki se začnejo majati med petim in sedmim letom ter izpadejo do desetega leta. Ko izpade mlečni zob, potrebuje stalni zob skoraj tri mesece, da ga nadomesti. Seveda je izraščanje popolnoma različno in lahko pri nekaterih otrocih poteka hitreje oziroma počasneje.
Če je mlečni zob predčasno izpuljen ali odbit, traja dlje časa, da ga nadomesti stalni.

Pri izraščanju stalnih zob so možne nekatere težave:

1.    Zapoznelo izraščanje

Kadar zob nikakor ne izraste, odpeljite otroka k zobozdravniku, ki bo naredil rentgensko sliko zobovja. Če so vsi zobje v ugodnih legah, bo treba le nekoliko počakati. Redko se zgodi, da je zapoznelo izraščanje posledica nepravilne lege stalnega zoba ali prisotnosti nadštevilnega zoba. V tem primeru se zobozdravnik odloči, kako ukrepati.

2.    Mlečni zob noče izpasti

Mlečni zobek noče izpasti, vi pa že vidite stalnega, ki se prebija na površje. Nikakor ne uporabljajte sile, da majavi zobek izpulite. Otrok naj raje ugrizne v kaj trdega, kot so skorja kruha, jabolko ali hruška. Če otroka izjemno boli in mlečni zob noče izpasti, se odpravite k zobozdravniku, ki bo presodil, ali je treba zob odstraniti.

3.    Pozno izraščanje

Če so otroku pozno izrastli mlečni zobje, se lahko zgodi, da mu bodo pozneje izrasli tudi stalni zobje. Najpogosteje je vzrok za pozno izraščanje pomanjkanje prostora. Zaradi tesnega stanja v zobovju novi zob ne more izrasti. Pozno izraščanje pa je lahko tudi posledica bolezni ščitnice in sindromov, kot je Downov sindrom.  

4.    Neizrasli zobje

Zobovje se ves čas spreminja, zato pri nekaterih ljudeh določeni zobje nikoli ne izrastejo. Temu pojavu strokovno pravimo hipodontija (prirojeno manjše število zob) in je pogost med odraslimi. Največkrat gre za osmice, v nekaterih primerih tudi petice in zgornje dvojke. Priporočljivo je rentgensko slikanje, ki pokaže, ali zob manjka ali ne. Na podlagi slike se lahko ortodont odloči obdržati mlečni zob ali premakniti preostale zobe v lepo, strnjeno vrsto.

5.    Odebeljena dlesen

Majhni otroci radi grizejo vse, kar dobijo pod roke. Če ugriznejo v trši predmet na mestu, kjer bo izrastel stalni zob, se lahko dlesen odebeli in ovira izraščanje. V tem primeru je potreben manjši zobozdravniški poseg, s katerim odstranijo delček dlesni.

6.    Oteklina na sluznici

Nad izraščajočim stalnim zobom se lahko pojavi sluznična oteklina, pod njo pa lahko vidimo tkivno tekočino, pomešano s krvjo. Oteklina upočasnjuje izrast zoba, a v večini primerov se predre in zob lahko brez težav pride na površino.

Izraščanje stalnih zob ni odvisno le od prostora v čeljusti in postavitve zob. Na hitrejše izraščanje lahko vplivamo tudi s primerno prehrano, ki je polna kalcija in drugih pomembnih hranil za močne zobe (mleko, zelenjava). Le močni zobje lahko prodrejo skozi dlesni. Nujni so tudi redni obiski zobozdravnika, ki spremlja razvoj zob vašega otroka in najhitreje lahko opazi spremembe, ter redna skrb za ustno zdravje.


Za vsakodnevno ustno higieno si umivajte zobe dvakrat na dan in uporabljajte Gengigel hidrogelno ustno vodo. Ker vsebuje hialuronsko kislino, je primerna za ohranjanje zdravja v ustni votlini in jo je priporočljivo uporabljati kot del vsakodnevne ustne higiene. Učinkovita, praktična in varna ustna voda deluje enakomerno na celotni površini ustne sluznice.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close