Nega zob otroka se začne že med nosečnostjo

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Naj se še tako čudno bere, toda nosečnica že med nosečnostjo lahko pripomore k razvoju zob svojega otroka, četudi je ta ob rojstvu še brez zobk.

Skrb za zdravje zob otroka se začne že, ko ga mati nosi v trebuhu. Naj se še tako čudno bere, toda nosečnica že med nosečnostjo lahko pripomore k razvoju zob svojega otroka, četudi je ta ob rojstvu še brez zobk. Kako zdrave zobe bo imel otrok in kasneje odrasel človek, je odvisno od tega, kako njegova mati že v zgodnji nosečnosti skrbi za svojo prehrano ter higieno svojih zob in ustne votline.

Priporočljivo je, da si mati še pred nosečnostjo, če je ta načrtovana, drugače pa med nosečnostjo, uredi obzobna tkiva in zobe. Obišče naj ustnega higienika, ki ji bo očistil zobni kamen in pregledal obzobna tkiva ter nato zobozdravnika, če je treba zdraviti ali popravljati zobe.

Nosečnica bo z urejenostjo zob in ustne votline zelo pripomogla k svojemu zdravju in koristila sebi. Skrb za ustno higieno in pogostejši obiski ustnega higienika so pri nosečnicah še kako pomembni, saj hormonske spremembe prispevajo k večji občutljivosti dlesni. Te so dovzetnejše za pogostejša vnetja, nabreklost in nastanek tako imenovanih obzobnih žepov, v katerih se nabirajo ostanki hrane ali zobne obloge (plak), ki se jih s čiščenjem zob doma ne da odstraniti.

Pri otroku se začne razvoj zob v šestem tednu nosečnosti, v četrtem mesecu pa se začne mineralizacija zob (gradnja sklenine). Če mati med nosečnostjo pridobi zadostno količino vitamina A in D ter mineralov, kot so kalcij, fluor in fosfor, bo imel otrok zdrave zobe z zelo majno možnostjo nastajanja kariesa oziroma zobne gnilobe. Sklenina otrokovih zob bo dobra. Sicer pa se nosečnicam svetuje uravnotežena in raznovrstna prehrana.

Dojenje je za razvoj otrokovih zob tudi zelo pomembno. Ne le zaradi hranilnih snovi, ki jih ima sicer materino mleko, ampak tudi zaradi motoričnih sposobnosti čeljusti, ki se pri otroku z dojenjem razvijajo. Zdravstvena stroka priporoča, da mama otroka doji vsaj do šestega meseca njegove starosti. Dojenje zagotavlja pravilen razvoj otrokovih čeljusti in kasneje zob. Otrok ima namreč že pri rojstvu prirojen refleks požiranja in sesanja, kar z rednim dojenjem pripravi čeljust za pravilen izrast otrokovih zob.

Za tiste matere, ki ne morejo dojiti, se priporoča, naj hranijo otroka s stekleničko z majhno dudo v velikosti prsne bradavice. Ker imajo novorojenčki veliko potrebo po sesanju, mati pa ima otroka težko neprestano na svojih prsih, se za pravilen razvoj otrokove čeljusti in zob priporočajo še posebne ortopedsko in anatomsko oblikovane dude.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close