95 % otrok ima težave pri izraščanju zobkov

 Sara Kramberger, mag. kem.

Sara Kramberger, mag. kem.

Nedavna spletna raziskava je potrdila, da izraščanje zobkov spremljajo številne nevšečnosti.

Ste neprespani, ker vašemu malčku izraščajo zobje? Se vam zdi, da se samo vi soočate s temi težavami? Niste edini; nedavna spletna raziskava je potrdila, da izraščanje zobkov spremljajo številne nevšečnosti. V raziskavi je sodelovalo kar 1163 staršev iz Hrvaške in 296 staršev iz Avstrije.

Najpogostejše težave

Večinoma prvi zob prikuka na površje pri šestih mesecih. A težave se začnejo že kakšen mesec pred tem. Malčki ne morejo razumeti, zakaj jih boli, prav tako pa še nimajo razvitih mehanizmov za spopadanje z bolečino. V anketi starši poročajo, da se najpogosteje pojavljajo težave z grizenjem in tlačenjem različnih predmetov v usta (82 %) ter močnim slinjenjem (79 %).

Vsak dojenček je edinstven in vsak se drugače odziva na bolečine pri izraščanju zobkov, ampak starši so enotni tako pri najpogostejših, kot pri najbolj motečih težavah. Nevšečnosti pri izraščanju zobkov najbolj pridejo do izraza ponoči in s tem je povezano slabše nočno spanje oziroma zbujanje celotne družine (35 %).

Ste se kdaj vprašali, zakaj ravno ponoči?

Ponoči se dojenček umiri, vi ne preusmerjate njegove pozornosti in bolečina pride v ospredje. S tem pa nemir. Spet drugi navajajo, da se ponoči sprošča odvečni kortizol, ki povzroča vnetje. Vnetje pa povzroča bolečino in rezultat je jasen – nemir in pogosto zbujanje.

Kje starši največkrat iščejo nasvete za lajšanje težav?

Za mnoge starše je to eno izmed najtežjih obdobij otrokovega razvoja. To potrjuje tudi podatek, da se starši v 95 % odločijo za lajšanje težav pri izraščanju prvih zobkov. Po pomoč se največkrat zatečejo k farmacevtom, pediatrom ali prijateljem. Farmacevti in pediatri staršem pomagajo s strokovnimi informacijami, prijatelji pa nasvete delijo na osnovi lastnih izkušenj.

Na kakšen način starši lajšajo težave pri izraščanju zobkov?

Več kot 50 % staršev za lajšanje težav uporablja različne gele ali mazila, ki jih kupijo v lekarni. Na vrhu seznama najdemo gele na osnovi lokalnega anestetika. Anestetik »omrtvi« sluznico in s tem omili bolečino. Na drugem mestu so geli na osnovi hialuronske kisline. V času izraščanja zobkov v ustni votlini primanjkuje naravne hialuronske kisline, ki je odgovorna za pospešeno regeneracijo in celjenje obzobnega tkiva. Hialuronska kislina je varna, lahko se uporablja večkrat na dan, več mesecev. Na tretje mesto pa so se uvrstili pripomočki za grizenje oz. utrjevalci dlesni, ki imajo še večji učinek, če jih shranjujte v hladilniku.

Naravno in učinkovito

Rezultati spletne raziskave so torej pokazali, da starši največkrat posegajo po gelih z lokalnim anestetikom. Lokalni anestetik začasno omrtvi sluznico in s tem omili bolečino, ne prispeva pa k zmanjšanju otekline in regeneraciji dlesni. Zadnje klinične raziskave kažejo, da je hialuronska kislina lahko veliko bolj učinkovita pri lajšanju bolečine kot lokalni anestetik.

Gel Gengigel Prvi zobki je posebej za malčke razvit medicinski pripomoček na osnovi hialuronske kisline. Olajša bolečino, zmanjša otekanje in pospeši celjenje dlesni ob izraščanju zob. Je popolnoma varen izdelek, saj je neškodljiv pri zaužitju in ne vsebuje sladkorja, umetnih arom ter parabenov. Pri nanašanju ne pozabite na nežno masiranje dlesni.

Obdobje prvih zobkov je zapleteno obdobje, ki ne traja večno. Lotite se ga z veliko mero optimizma. Vsem pripomočkom navkljub pa moramo poudariti starševsko ljubezen in razvajanje. Saj veste, cartanja ni nikoli preveč!

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close