Ustno zdravje je pomembno

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Z namenom ozaveščanja o pomembnosti ustnega zdravja v marcu obeležujemo svetovni dan ustnega zdravja.

Skrb za zdravje zob in ustne votline je zelo pomembna, saj vpliva na vsesplošno dobro počutje in višjo kakovost življenja. Vse, kar se dogaja v ustni votlini, vpliva na celostno zdravje posameznika, zato so vsakodnevna skrb za ustno higieno ter preventivni obiski ustnega higienika in zobozdravnika edina prava pot. Z namenom ozaveščanja o pomembnosti ustnega zdravja v marcu obeležujemo svetovni dan ustnega zdravja.

Desetletja imamo lahko v ustih rano v velikosti dlani, pa sploh ne vemo

Usta so za preživetje človeka izjemno pomembna. Brez hrane in tekočine človek ne preživi, zato je pretok bakterij v ustih nepretrgan. Z uživanjem hrane in pijače se ob zobeh ob dlesnih (dlesnin žleb ali obzobni žep) začnejo nabirati mehke zobne obloge (zobni plak). Te se nabirajo tudi v jamicah zoba ter ob plombah in protetičnih nadomestkih. V enem kubičnem milimetru zobnih oblog je kar 100 milijonov različnih mikroorganizmov! In prav te bakterije so nevarne ustnemu zdravju in zdravju celotnega telesa, saj skozi odprte rane v ustih neomejeno vstopajo v človeško telo. Če bakterij ne čistimo redno (vsaj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer), se mehke zobne obloge spremenijo v trde (zobni kamen) in povzročijo vnetje dlesni (gingivitis) in zobno gnilobo (karies). 

Zakaj je zdravje v ustni votlini tako pomembno?

Največ bakterij zastaja prav v dlesninem žlebu ali obzobnem žepu. Ta je normalno globok od 1,5 do 3 milimetre. Če je globlji od štirih milimetrov, že pomeni veliko nevarnost. Površina parodontalne rane ob 5 milimetra globokih obzobnih žepih pri 28 zobeh znaša 42 cm2, kar je približno površina dlani. Vsakršna rana v ustih omogoča odprto pot nevarnim bakterijam v telo, zato parodontalni bolezni pripisujejo nevarne posledice, kot so srčni infarkt, možganska kap, pljučne bolezni, prezgodnji porod ali nižja porodna teža novorojenčka, glavoboli idr.

Mehke zobne obloge človeku s prostim očesom najprej niso vidne, zato lahko deluje zavajajoče, da so zobje čisti. Ob ščetkanju zob se začne izpljuvati kri, kar pomeni, da so dlesni vnete. Nato se dlesni pričnejo odmikati od zob, kar povzroči propadanje obzobnih tkiv ter vodi v parodontalno bolezen in izgubo zob.

Gengigel in svetovni dan ustnega zdravja

Z Gengigelom v marcu, mesecu, v katerem obeležujemo tudi svetovni dan ustnega zdravja, posvečamo še posebej veliko pozornost ozaveščanju o pomembnosti ustne higiene in zdravja ustne votline. V tem času za vas pripravljamo več aktivnosti in vsebin, ki vam bodo v pomoč pri skrbi za vaše ustno zdravje. Spremljajte nas!

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close