Nevidni zobni aparati

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

Estetski videz nevidnih zobnih aparatov je razlog za njihovo neverjetno popularnost v zadnjih letih.

Pred odhodom k ortodontu ima večina ljudi podobne misli – ne bom se več smejal/a, vsi me bodo čudno gledali, le kaj si bodo ljudje mislili ... Čeprav so v zadnjem času zobni aparati postali del vsakdanjega življenja, se zaradi negotovosti nekateri še vedno raje izognejo uporabi zobnega aparata kljub bolečinam in nepravilnostim v ustni votlini. Z napredkom tehnologije ter uporabo računalniško podprte proizvodnje aparatov in zobnih materialov so te skrbi popolnoma odveč.

Zdravljenje z nevidnimi zobnimi aparati

Nevidni oziroma bolje rečeno manj vidni zobni aparati so estetsko dovršena alternativa starim kovinskim aparatom. Uporabljajo se za manjše in manj invazivne popravke v ustni votlini, kot so:

  • popravljanje ukrivljenih zob
  • zdravljenje položajnih nepravilnosti zob 
  • premiki zob ob koncu zdravljenja
  • vzdrževanje stanja po končanem klasičnem zdravljenju

Tipi nevidnih zobnih aparatov

Nevidni zobni aparati so primerni za odrasle in starejše najstnike. Za mlajše najstnike in otroke je priporočljivejše zdravljenje s klasičnimi zobnimi aparati iz kovine, saj so bolj učinkoviti in preprostejši za uporabo, vendar ortodont lahko sam oceni, kateri aparat je najprimernejši.

Nevidne zvezdice

Fiksni zobni aparat nevidne zvezdice je sestavljen iz prozornih keramičnih nosilcev in belih žičk. Je najbolj podoben klasičnemu zobnemu aparatu iz železa, le da je skoraj neviden in udobnejši. Zaradi estetskega videza je izjemno priljubljen med starejšimi pacienti. 

Keramični nosilci veljajo za najboljše estetske nosilce, saj so trši od zobne strukture in lahko zato z večjo silo vplivajo na zobovje. Čeprav se po učinkovitosti kosajo s kovinskimi aparati, so dražji in se lahko obarvajo pri uživanju nekatere hrane ali pijače.

Lingvalni aparati

Lingvalni fiksni zobni aparat se namesti za notranjo stran zob in je že dolgo dostopen vsem, ki želijo skriti zdravljenje z njim. Do nedavnega se je uporabljal le na spodnjih zobeh, sedaj pa ga lahko ortodont namesti tudi na zgornje. Sestavljen je iz nosilcev iz visokopoliranega zlata in žice. Zaradi materiala je dražji od navadnega zobnega aparata iz kovine. 

Zdravljenje z lingvalnim aparatom pogosto poteka brez bolečin z rednimi ortodontskimi pregledi, vendar spada med zahtevnejše stopnje ortodontskega zdravljenja. Je manj udoben od klasičnih aparatov in ovira premikanje jezika, saj posega v njegov prostor.

Prozorni ortodontski aparat

V zadnjem času je največ pozornosti dobil brezbarvni snemljivi aparat iz plastične mase, ki je diskreten, eleganten in udoben. Kot prvi so ga v kaliforniji razvili pri podjetju invisalign, zato še danes nekateri izmenljivo uporabljajo oba termina, čeprav so na voljo tudi prozorni aparati drugih proizvajalcev.

Zdravljenje ali poravnava zob z brezbarvnim aparatom postaja vedno boljša in indikacije za njegovo uporabo so vedno širše, čeprav aparat še ne zdravi vseh anomalij zob. Priljubljen je tudi zaradi manj zahtevne ustne higiene med uporabo, čas zdravljenja pa je velikokrat krajši kot pri navadnih kovinskih aparatih. Njegova učinkovitost je predvsem odvisna od pacienta, saj mora biti vesten in aparat redno nositi.  

Ker ima vsaka oseba lasten profil zob, se nevidni aparat posebej oblikuje na podlagi natančne diagnostike, odtisa in rentgenskih fotografij. Na podlagi materiala se nato ustvari 3d-računalniška simulacija premika zob, kjer je prikazan potek zdravljenja in končna oblika zobovja. Po potrditvi se izdela prozorna opornica, ki premakne zobe za en korak proti končnemu položaju. Opornice se menjajo na 7 do 14 dni na rednih pregledih. 

Ustna higiena med uporabo nevidnih zobnih aparatov

Med zdravljenjem s stalnimi zobnimi aparati, kot so nevidne zvezdice in lingvalni aparati, so možne manjše poškodbe dlesni in slabša ustna higiena, saj so nekateri deli ustne votline težje dostopni.
Vsak dan uporabljajtegengigel hidrogelno ustno vodo, ki bo vzdrževala zdrave dlesni in jih pomirila po umivanju zob ter tako poskrbela za ustrezno ustno higieno.

Če opazite vnetje dlesni ali vam zobni aparat poškoduje ustno sluznico, na lažje dostopnih mestih uporabite gengigel gel, na težje dostopnih pa gengigel pršilo. Oba izdelka vsebujeta hialuronsko kislino ter pomagata lajšati vnete in boleče dlesni ter ustne razjede.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close