Čim dlje ohranite svoje zobe

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Na zobeh se neprestano nabirajo obloge, ki jih posameznik tudi ob redni pravilni skrbi za svoje zobe in ob uporabi vseh ustreznih pripomočkov sam žal ne more do popolnosti odstraniti.

Redno umivanje zob z zobno ščetko preprosto ni dovolj. Na zobeh se neprestano nabirajo obloge, ki jih posameznik tudi ob redni pravilni skrbi za svoje zobe in ob uporabi vseh ustreznih pripomočkov brez strokovne pomoči ustnega higienika sam žal ne more do popolnosti odstraniti.

In prav te obloge, ki se jih s prostim očesom težko opazi, so vzrok za vrsto bolezni zob in ustne votline. Zobozdravniki se pogosto zaradi zdravljenja in procesov odprave obolelih zob, obzobnega tkiva in obolele ustne votline nimajo časa posvečati preventivi.

Zobni asistenti pa imajo druga znanja, ki niso dovolj, da bi lahko o ustrezni preventivi bolezni zob in ustne votline posamezniku ustrezno svetovali. Že pomen preventive pove, da je ta pred kurativo, zato je vloga ustnega higienika kot prvega sogovornika pri zdravju zob tako pomembna.

Ustni higienik je prava oseba, ki bo posamezniku predstavila načine, kako je priporočljivo ustrezno skrbeti za ustno higieno doma. Svetuje, katere pripomočke lahko posameznik sam uporablja, kolikokrat in na kakšen način. Priporočljivo je tudi redno obiskovanje ustnega higienika, da stalna skrb za zdravje zob doma resnično obrodi sadove ter prepreči boleče in lahko tudi drage posege pri zobozdravniku. Najpomembneje je, da redno obiskovanje ustnega higienika in redno sledenje njegovim napotkom tudi doma prepreči, da bi ostali brez zob.

Potrebno je le nekaj dobre volje zjutraj in zvečer ter redno obiskovanje ustnega higienika in zobozdravnika pa zobje ne bodo več težava. V zobozdravstvenem procesu ustni higienik in zobozdravnik delujeta usklajeno, sta sodelavca in podpornika v skrbi za zdravje zob svojih pacientov.

Z vsebinami na naši spletni strani vas bomo opozorili na posledice nepravilne skrbi za zdravje zob in na bolezni ter vam predstavili načine, kako ohraniti zdrav nasmeh ter vsesplošno zdravje in dobro počutje. Ustni higieniki opravljajo vzgojno delo s področja ustne higiene in vzdržujejo zdravje ustne votline pri otrocih, odraslih in starostnikih. 

Odstranjujejo zobni kamen, luščijo zobne obloge nad dlesnijo in pod njo, gladijo zobne korenine in polirajo zobe. Obenem svetujejo, predstavljajo in izobražujejo o interdentalnemu čiščenju zob z različnimi sredstvi in o nadzorovanju zobnih oblog. Izobražujejo tudi o pravilnem čiščenju zobnih nadomestkov ali tako imenovani snemni protetiki, če se pri njih oglasijo posamezniki brez dela zobovja.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close