Nekaj nasvetov za zdrava usta

 Urška Vajdič, dr. dent. med.

Urška Vajdič, dr. dent. med.

Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko ne moremo takoj do zobozdravnika, čeprav imamo težave in bi si to močno želeli.

Zdravo prehranjevanje

Naša usta so začetek prebavne poti in se zato v njih nenehno kaj dogaja, četudi ne jemo ves čas. Kot na vse telo tudi na zdravje ust vpliva več dejavnikov. Prvi je seveda naš način prehranjevanja.

Žal je večina naše hrane že industrijsko predelane z raznimi dodatki, katerih vpliv na zobe in še bolj na obzobne strukture ni prav nič koristen. Pojav parodontalne bolezni je v razmahu. Zato je koristno uživanje raznovrstne in nepredelane hrane. Tako si zagotovimo zadostno količino vitaminov in mineralov, ki so pomembni za zdravje naših ust. Ker pa vemo, da to ni vedno izvedljivo, si lahko naredimo tedenski načrt, kako bomo nadomestili koristno hrano v dneh, ko je to mogoče. Tako si lahko za dni v tednu, ko imamo nekaj več časa, naredimo načrt zdravih obrokov in poskušamo nadomestiti snovi, ki jih v dneh, ko imamo premalo časa, nismo zaužili.

Vsak dan bi bilo dobro pojesti eno jabolko ali drugo čvrsto sadje, ki ga temeljito prežvečimo. S tem si po povsem naravni poti masiramo dlesen in utrjujemo strukture, ki skrbijo za trdnost naših zob.

Pomembno je izogibanje hrani in pijači, ki škoduje sklenini zob. To so vse gazirane in sladke pijače. V zadnjem času v vsakodnevni praksi opažam poškodovano sklenino pri športnikih, ki uživajo različne izotonične pijače in praške.

Higiena

To je drugi zelo pomemben dejavnik vzdrževanja zdravja naših zob in celotnih ust. Večino tega že veste, zato samo na kratko o dnevni higieni, kamor spada redno umivanje zob s pravilno masažo dlesni vsaj dvakrat na dan. Zobno pasto lahko v zdravih ustih izberemo v zelo pestri ponudbi, ki je na trgu. Zaplete pa se pri nekaterih stanjih oz. težavah v ustih, ko je treba izbiri zobne paste posvetiti malo več pozornosti.

Bolezenska stanja

Pri različnih bolezenskih stanjih v ustih si pogosto lahko pomagamo tudi sami. Pomembno je, kako hitro pristopimo k reševanju težave. Najprej si vzemimo nekaj minut in razmislimo, kaj smo v zadnji dneh delali drugače in bi bilo lahko razlog naših težav. Včasih je že dovolj, da si zvečer nismo vzeli dosti časa za ustno higieno in so zato naslednji dan naše dlesni že boleče ali pa pri ščetkanju krvavijo.

Lahko imamo kako drugo bolezensko stanje, ki vpliva na stanje naše ustne sluznice in dlesni, npr. prehlad.

V obeh primerih se moramo lotiti temeljitega ščetkanja zob in masaže dlesni z zobno pasto za zdravljenje dlesni. Pri tem vztrajajte, čeprav dlesen boli ali krvavi. Najslabše je, da tako bolečo in krvavečo dlesen pustite povsem pri miru in se celo izogibate grizenju. Seveda pa je treba ščetkanje in grizenje prilagoditi stopnji bolečine, ki je za vas še znosna. Pri tem vztrajajte vsaj tri do štiri dni in stanje bi se moralo izboljševati. V nasprotnem primeru pokličite svojega zobozdravnika.

Pogosto je tudi stanje, ko ob prehladu dobite občutek, da vas bolijo vsi zobje ali pa se bolečina seli iz enega dela zob v drugega. Največkrat te težave prenehajo po nekaj dneh, ko se pozdravi prehlad.

Skupaj s težavami s krvavečo in bolečo dlesnijo se včasih pojavi tudi preobčutljivost zob na hladno in vroče. Priporočamo zvečer uporabo zobne paste za zdravljenje dlesni, zjutraj pa za preobčutljivost zob in izogibanje vse hrane skrajnih temperatur. Ob tem se navadno skupaj s težavami z dlesnijo izboljša tudi preobčutljivost zob.

Posebno skrb potrebujejo poškodbe ustne sluznice ali dlesni. Lahko je to samo poškodba zaradi zaužitja prevroče hrane ali ostrih trdih delcev hrane oz. tujkov v hrani. Najprej poskrbimo za temeljito ustno higieno, po umivanju zob usta speremo z ustno vodo, ki ne sme biti pekoča. Na prizadeto mesto nanesemo izdelek s hilauronsko kislino, ki pospešuje celjenje. To delamo tri do štiri dni. Če ni izboljšanja, pokličemo svojega zobozdravnika.

Podobno si lahko pomagate pri poškodbah ustne sluznice ali dlesni zaradi nošenja snemnih protetičnih izdelkov. Svetujem, da ob takih poškodbah protetičnega izdelka ponoči ne nosite. Če se poškodbe zaradi protetičnega izdelka še ponovijo na istem mestu, bo potreben obisk zobozdravnika, da preveri protetični izdelek.

Pri izpadli zalivki ali poškodbi zoba lahko sami naredite bolj malo. Lahko si pomagate s temeljitim čiščenjem po vsaki jedi, po potrebi vzamete sredstvo proti bolečinam in se čimprej naročite pri zobozdravniku.

Veliko težav lahko najprej rešujete sami. Zelo pomembno je, da k temu pristopite čimprej. Z vsakim naslednjim dnem, ko ne boste naredili ničesar, bo težava samo še večja.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close