Kako pravilno uporabljati pripomočke za ustno higieno

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Z namenom ozaveščanja o pomembnosti ustnega zdravja smo za vas pripravili nasvete o pravilni uporabi pripomočkov za ustno higieno.

Ščetkanje zob ter uporaba zobne nitke in medzobne ščetke

Edina prava pot za zdravo ustno votlino je redno, vsakodnevno umivanje zob z zobno ščetko in zobno pasto (dvakrat na dan, zjutraj in zvečer) ter vsakodnevna, redna uporaba zobne nitke in medzobne ščetke za odstranjevanje ostankov hrane med zobmi. Uporaba izključno zobne nitke ni dovolj učinkovita. Medzobne predele si je treba vsaj enkrat na dan (zvečer) očistiti tudi z medzobnimi ščetkami, zobno nitko pa bi morali uporabiti po vsakem zaužitju hrane.

Dlesni ob čiščenju zob ne smejo krvaveti. Če se to dogaja, je to znak za alarm! O zdravih dlesnih govorimo, ko so te rožnate barve, ne krvavijo, ne bolijo, zobje se ne majejo, ne izpadajo in ni ustnega zadaha, obzobni žep pa ne preseže globine treh milimetrov.

Pripomočki za zdrave dlesni in zobe so:

  • zobna nitka (ali zobni trak),
  • medzobne ščetke ali svedrčki,
  • navadna zobna ščetka z mehkimi ščetinami,
  • električna zobna ščetka,
  • zobna pasta z vsebnostjo fluora; te paste imajo znanstveno dokazano pozitiven vpliv pri preprečevanju kariesa (zobne gnilobe).

Načini ščetkanja zob

Z zobno ščetko (navadno ali električno) si je treba zobe čistiti sistematično, tako da se zajame prav vse zobne površine oziroma vse dele zob. Pri navadni zobni ščetki je treba temu nameniti še toliko več pozornosti, da se doseže enako, uravnoteženo število potegov pri vseh zobeh.

Dve tehniki čiščenja zob, ki veljata pri uporabi navadne zobne ščetke, sta: vertikalna tehnika čiščenja zob in krožna ali Bassova tehnika čiščenja zob. Pri vertikalni tehniki z zobno ščetko naredimo od 8 do 10 potegov iz smeri rasti zob, torej od dlesni proti vrhu zoba. Ta tehnika čiščenja zob ne omogoča čiščenja zastojnih mest zobnih oblog, to je zobnih žepov (predeli med dlesnijo in zobmi). Prav s krožno ali Bassovo tehniko čiščenja zob boste očistili tudi zobne žepe v zunanjih in notranjih delih čeljusti (za čiščenje zobnih žepov med zobmi se uporabljajo zobna nitka in medzobne ščetke). Zobno ščetko postavite na dlesen pod kotom 45 stopinj. Z rahlimi krožnimi gibi vodite ščetko ob zobnem loku. Posebno pozornost in skrbnost je treba nameniti kočnikom in griznim ploskvam zob (vrhnji deli zob). Kočniki so zobje na stranskem delu čeljusti, ki so namenjeni drobljenju in mletju hrane.

Pri električni zobni ščetki je gibanje glave že nastavljeno na optimalno doseganje zadostnih in pravilnih gibov. Ročno lahko dosežete 360 gibov na minuto, z električno zobno ščetko je teh premikov med 2.000 in 10.000 na minuto. Svetujem kombinacijo obeh zobnih ščetk, saj se je ta v praksi pri mojih pacientih izkazala za najučinkovitejšo. Navadno zobno ščetko uporabljajte zjutraj in čez dan, električno pa zvečer – vse to seveda ob uporabi drugih pripomočkov za ustno higieno.   

V nasprotju s prikazom v nekaterih oglasih za zobne paste za učinkovito čiščenje zob zadošča na zobni ščetki že količina zobne paste v velikosti grahovega zrna. Pri zobni pasti je pomembna vsebnost abrazivnih sredstev, katerih delci naj bodo mehkejši kot sklenina. To je pomembno, da se pri čiščenju zob ne poškoduje prav sklenina. Zobne paste z vsebnostjo fluora imajo znanstveno dokazan pozitiven vpliv pri preprečevanju kariesa (zobne gnilobe).

Način uporabe zobne nitke in medzobnih ščetk

Zobna nitka in medzobne ščetke so nujne za čiščenje prostorov med zobmi. Teh samo z zobno ščetko ne morete očistiti. Priporočljiva dolžina zobne nitke ali traku je v velikosti krožnička za kavo. Nitko z obema rokama pridržite na obeh koncih in jo vstavite med dva zoba. Da ne poškodujete dlesni, zobno nitko ali trak z občutkom potegnite gor in dol ter proti notranjosti in zunanjosti ustne votline. Po uporabi nitko ali trak zavrzite in ustno votlino sperite z vodo.

Medzobne ščetke ali svedrčki so »nadgradnja« zobne nitke. Ostanke hrane, ki jih niste odstranili z zobno nitko ali trakom, bodo gotovo odstranile medzobne ščetke. So zelo koristen pripomoček za čiščenje prostorov med zobmi, razgaljenih razcepišč med koreninami ter zapletenih fiksacijskih elementov na protetičnih nadomestkih. Pomembno je, da izberete medzobno ščetko prave oblike in velikosti. Za očiščenje vseh medzobnih predelov potrebujete medzobne ščetke različnih velikosti, saj vsi predeli niso enako široki ali ozki. Z medzobno ščetko v medzobni prostor vstopajte z nebne in lične strani (z notranje in zunanje) ter jo večkrat potisnite naprej in nazaj. Za večjo učinkovitost čiščenja za posamezni medzobni prostor lahko uporabljate več različnih oblik in velikosti medzobnih ščetk oziroma svedrčkov. Za povečanje učinka na medzobno ščetko nanesite zobno pasto.

Po uporabi medzobne ščetke ali svedrčke sperite z vodo in jih posušite na zraku. Prav tako z vodo sperite ustno votlino. Ko se svedrčki začnejo mehčati in izgubljati ščetine, jih zavrzite in uporabite nove.

O pravilni ustni higieni govorimo, ko doma redno, vsakodnevno, vsaj dvakrat na dan (zjutraj in zvečer) ščetkamo zobe in očistimo medzobne predele z zobno nitko in medzobnimi ščetkami. Ker pa se nastajanju zobnega kamna ne da izogniti, je nujno vsaj dvakrat letno obiskati najprej ustnega higienika in nato še zobozdravnika, da pregledata stanje v vaši ustni votlini.

Pravilno čiščenje zob in dlesni:

  • Obisk ustnega higienika. Ta bo pregledal stanje vaše ustne votline in pripravil individualni potek terapije. Po potrebi vas bo usmeril tudi k zobozdravniku in/ali parodontologu.
  • Ustni higienik bo izdal priporočila, kako si pravilno čistiti zobe in dlesni.
  • Vsakodnevno, redno čiščenje zob in dlesni. Priporočljivo je, da jih očistite vsaj zjutraj in zvečer. Idealno bi si bilo zobe in dlesni očistiti pol ure po vsakem obroku. Nujna uporaba zobne ščetke, zobne nitke in medzobnih ščetk.
  • Pojdite spat z očiščenimi dlesnimi in zobmi. Ko ste zvečer opravili čiščenje, ne uživajte več hrane in pijače. Pijte le vodo. Naj bo čiščenje dlesni in zob vaše zadnje opravilo tik pred spanjem.
  • Pri zobni pasti je pomembna vsebnost abrazivnih sredstev, katerih delci naj bodo mehkejši kot je sklenina. Uporabljajte zobne paste z vsebnostjo fluora, saj imajo znanstveno dokazan pozitiven vpliv pri preventivi kariesa (zobne gnilobe).
Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close