Vse, kar ste in niste želeli vedeti o kariesu

 Gengigel uredništvo

Gengigel uredništvo

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj manj znanih dejstev o kariesu, ki jih morda želite vedeti – ali pa tudi ne.

Ste vedeli, da je karies ena izmed najbolj razširjenih bolezni na svetu? Po pogostosti se lahko primerja celo s prehladom. V Sloveniji se v povprečju s kariesom srečajo kar dve tretjini otrok in večina odraslih. Ker gre za tako pogosto bolezen, je večina ne obravnava kot nekaj resnega, čeprav je karies v resnici izjemno agresiven. Če kariesa ne zdravimo, lahko popolnoma uniči zobe, v ekstremnih primerih pa povzroči celo smrt, zato ga je treba jemati zelo resno.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj manj znanih dejstev o kariesu, ki jih morda želite vedeti – ali pa tudi ne.

Karies je nalezljiv!

Tale informacija bo za marsikoga presenečenje – karies je infekcijska bolezen, ki jo povzročajo bakterije, kar pomeni, da je karies nalezljiv. Na razvoj kariesa vplivajo trije dejavniki:

  • nagnjenje h kariesu,
  • prehrana, bogata s sladkorji in predelanimi sladkorji,
  • bakterije, ki povzročajo karies (poznamo jih več kot 300 vrst).

Noben otrok se ne rodi z bakterijami, ki povzročajo karies – vedno se okuži s slino druge osebe, torej matere, očeta, skrbnika ali katerekoli druge osebe. Dovolj je, da otroku ponudite hrano s svoje žlice ali obliznete njegovo dudo, pa bo v svoj organizem prejel škodljive bakterije. Ker je to okužbo skoraj nemogoče preprečiti, je toliko bolj pomembno, da otroka naučite dobre ustne higiene.

Nastajanje kariesa ni povezano samo s pomanjkljivo higieno in uživanjem sladkorja

Večina ljudi ve, zakaj nastane karies, naša prva misel je običajno slaba ustna higiena in uživanje sladkorja. Vendar k nastajanju pripomorejo še številni drugi vzroki.
 

1. Lokacija zoba

Ste vedeli, da kočniki pogosteje zbolijo za kariesom v primerjavi z drugimi zobmi? Kočniki so namreč dlje časa izpostavljeni hrani, poleg tega pa je njihova površina polna jamic, zato se na njih nabira več zobnih oblog. Zaradi položaja pa jih je težje čistiti.

2. Nekatera hrana in pijača

Hrana, ki se močno oprime zob, pogosteje povzroča karies, saj je slina ne more enostavno sprati z zob. Naj omenimo nekaj primerov: mleko, sladoled, med, sladkor, gazirane pijače, suho sadje, sladice, piškoti, trdi bonboni, kosmiči, čips.

3. Pogosto grizljanje in srkanje sladkih pijač

Med dolgotrajnim grizljanjem ali srkanjem sladkih pijač priskrbite bakterijam v ustih več priložnosti za ustvarjaje kislin, ki napadajo zobe.
 

4. Nezadostno in prepozno ščetkanje zob

Če zob po uživanju hrane/pijače ne očistite, se na njih začnejo nemudoma nabirati obloge, kar je prvi korak na poti k zobni gnilobi.

5. Premalo fluorida

Fluorid je naravni mineral, ki pomaga preprečevati nastanek kariesa in lahko v zgodnjih fazah celo popravi nastalo škodo.

6. Suha usta

Suha usta nastanejo zaradi pomanjkanja sline, ki preprečuje nastanek kariesa s spiranjem ostankov hrane in oblog z zob. Usta so lahko suha kratek čas, npr. zaradi dihanja skozi usta, kajenja, pomanjkanja vitaminov, ali dlje časa zaradi sladkorne bolezni, uživanja nekaterih zdravil, raznih operacij in terapij.

7. Odslužene zalivke

Nobena zobna zalivka ne traja večno, saj začne čez nekaj let pokati. Odslužena zalivka dobi hrapavo površino, zato se tam začne nabirati plak, ki je predpogoj za nastanek kariesa.

8. Nastanek kariesa lahko preprečite

Dobra higiena in redni obiski pri zobozdravniku pomenijo levji delež pri preprečevanju razvoja kariesa. Za dodatno preventivo pa lahko storite še marsikaj:

  • izogibajte se grizljanju hrane med obroki,
  • uporabljajte zobno pasto s fluorom,
  • če si po jedi ne morete umiti zob, posezite po žvečilnem gumiju s ksilitolom,
  • uporabite izdelke iz družine Gengigel, ki pomagajo vzdrževati zdrave dlesni.

9. Ohranite zdrave dlesni z izdelki iz družine Gengigel

Ker je zdravje vaših zob med drugim povezano tudi z zdravjem vaših dlesni, vam svetujemo, da za vzdrževanje zdravja dlesni in ustne votline uporabljateGengigel gel. Ta blagodejni gel pomaga ohranjati zdrave dlesni, blaži vnetja, pomaga pa tudi pri regeneraciji poškodovanega tkiva. Za popolno nego dlesni vam poleg gela priporočamo tudiGengigel razpršilo in Gengigel hidrogelno raztopino. Pršilo je idealno za ohranjanje zdravih dlesni in blaženje vnetij na težje dostopnih mestih, hidrogelna raztopina pa vam ponuja olajšanje pri vnetih, krvavečih in oteklih dlesnih ter poglobljenih zobnih žepih.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close