Trdovratni zobni kamen in kako ga obvladati

 Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Mirjam Škorjanc, dipl. ust. hig.

Z rednim ščetkanjem in obiski pri ustnem higieniku se bo zobni kamen tvoril počasneje.

Tvorbo zobnega kamna je možno obvladovati. Kako? Z rednim ščetkanjem in obiski pri ustnem higieniku se bo zobni kamen tvoril počasneje.

So posamezniki, ki imajo zobnega kamna res zelo malo ali skoraj nič. Vendar to nima nič opraviti »z dobrimi geni«, ampak je rezultat rednega in natančnega čiščenja zob. Na manjšo tvorbo zobnega kamna vplivata tudi zdrava prehrana ter redni obiski ustnega higienika in zobozdravnika. K upočasnitvi nastanka zobnega kamna vpliva še obvladovanje stresa in opustitev kajenja.

Kamen je povsod, kjer je voda, bi lahko laično dejali. Največ zobnega kamna se namreč nabira na izhodih žlez slinavk. Vzrok za nastanek zobnega kamna je ob nezadostni ustni higieni tudi slina posameznika. Če slina vsebuje veliko kalcija in fosfatov, se bo zobni kamen tvoril hitreje. Na pogostost tvorbe zobnega kamna pa vpliva tudi položaj zob v čeljusti ter neustrezne zalivke ali prevleke.

Zobni kamen se prepozna po kremastih do rumenkastih trdih oblogah na zobu nad dlesnijo. Ob dotiku jezika se ob veliki količini zobnega kamna začuti hrapavost. Zobnega kamna pod dlesnijo pa se s prostim očesom ne da videti. Zaradi skrite površine, ki omogoča bakterijam razkrajati tkivo, je zobni kamen pod dlesnijo rjave ali črne barve. Zaznamo ga lahko le s sondiranjem ali rentgenom.

Odsvetuje se, da bi zobni kamen posameznik čistil doma. Zobni kamen je namreč zelo trda struktura, ki je ne odstrani nobena tekočina. Njegovo čiščenje z ostrimi predmeti doma ne bo uspešno, ampak lahko poškoduje sklenino in dlesni. Zato velja resno opozorilo, da ga nikakor ne odstranjujete sami. Zobni kamen lahko čistita le ustni higienik ali zobozdravnik s posebej za to namenjeno ultrazvočno napravo.

Za odstranjevanje zobnega kamna uporabljamo ultrazvočne instrumente z različnimi nastavki, s katerimi odstranimo obloge na vseh zobnih površinah, v medzobnih prostorih in na dostopnih koreninskih površinah. Lahko ste brez skrbi! Če posameznik sam skrbi za redno in pravilno ustno higieno, je metoda odstranjevanja zobnega kamna enostavna, neboleča in za odstranitev zadostuje že en sam obisk dvakrat na leto.

Končna faza odstranjevanja zobnega kamna je peskanje zob. To je metoda profesionalnega čiščenja, s katerim z visokotlačnim curkom vode in prahu s površine zob hitro in učinkovito odstranimo mehke zobne obloge (zobni plak) in zabarvanost. To so rumeni, lahko tudi temni madeži na zobeh, ki nastanejo kot posledica pogostega kajenja, pitja kave, čajev in drugih temno obarvanih pijač, ki dolgotrajno puščajo madeže na zobeh. Lahko pa so zobje zabarvani tudi zaradi kromogenih bakterij, to so sivočrna zabarvanja tik ob robu dlesni. Če te bakterije niso pravočasno odstranjene, se razširijo na preostali del zoba ali vse zobe.

Peskanje zob je neinvaziven, varen in popolnoma neboleč postopek, ki ga ustni higienik opravi v petnajstih minutah. Zglajena površina na zobeh ter redno in pravilno ščetkanje zob doma preprečujeta hitro oprijemanje zobnega plaka in s tem tvorbo zobnega kamna.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close