Ali lahko bolezni zob vplivajo tudi na druge sistemske bolezni?

 prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

prof. dr. Vanja Vučićević Boras, dr. dent. med.

Strokovnjaki so ugotovili, da zobje, ki jim je bil zdravljen koreninski kanal, ne morejo povzročiti sistemskih bolezni. V literaturi pa najdemo nekaj zanimivih primerov, ki nakazujejo nasprotno.

Žarišča okužb u ustni votlini so lahko periapikalni procesi (granulom), parodontalna bolezen (žepki, večji od 6 mm pri parodontnem sondiranju) in impaktirani zobje. Britansko združenje zdravnikov dentalne medicine in Ameriško združenje endodontov sta ugotovila, da zobje, ki jim je bil zdravljen koreninski kanal, ne morejo povzročiti sistemskih bolezni.

V retrospektivni raziskavi so ocenjevali dentalni status pri 92 bolnikih z različnimi dermatološkimi boleznimi, da bi ugotovili povezavo med dentalnimi fokusi oz. žarišči in dermatološkimi boleznimi. Dermatološke bolezni so bile delna plešavost, urtikarija, ekcematoidni dermatitis, psoriaza, edem in druge bolezni. Med 92 bolniki jih je bilo 42 (45,7 %) napoteno na nadaljnje dentalno zdravljenje, preostalih 50 (54,3 %) bolnikov pa ni imelo nobene dentalne patologije.

Niti enemu bolniku ni bilo po zdravljenju zoba boljše, zato so avtorji na podlagi svojih rezultatov sklepali, da okužbe zob ne vplivajo na nastanek kožnih bolezni.

V literaturi je bil opisan primer bolnice, pri kateri se je pri obeh golenih ustvaril nodozni eritem. Po obsežnih medicinskih preiskavah so – z namenom izključitve stafilokokne in streptokokne okužbe, sarkoidoze, tuberkuloze in genitalnih fokusov – s pregledom zob oziroma z radiološkimi posnetki ugotovili, da obstajata periapikalna procesa (granuloma) na prvih trajnih kočnikih. Po puljenju obeh kočnikov so opazili regresijo lezij nodoznega eritema.

Pred nekaj leti so opisali primer bolnice, ki je imela nevrodermitis in pri kateri so ugotovili dentalno žarišče. Poslabšanje nevrodermitisa je potekalo hkrati z ugotovitvijo dentalnega fokusa, po odpravi fokusa pa se je stanje pri nevrodermitisu izboljšalo.

V literaturi lahko najdemo sporadične podatke, da so lahko akne, numularni ekcem in urtikarija povezani s periapikalnimi procesi na zobeh oziroma z impaktiranimi zobmi in s parodontitisom.

Čeprav je malo verjetno, da so dermatološke bolezni povezane z dentalnimi žarišči, je naloga vsakega zdravnika dentalne medicine, da odkrije patološke lezije na zobeh, ki lahko vplivajo na celotno telo. Ob tem je treba kot osnovno diagnostiko narediti klinični pregled: inšpekcijo, palpacijo, perkusijo, testiranje vitalnosti in radiološko diagnostiko, povezano z zobmi, ki imajo lahko patološki pomen za ustno votlino in teklo v celoti.

Reference

  1. Brailo V, Juras DV, Stanimirović A, Boras VV, Gabrić D, Vrdoljak DV. Dental infection and dermatological diseases: analysis of ninety-two patients and review of the literature. Acta Clin Croat. 2015 Mar;54(1):77-82. Review.
  2. Sistig S, Jukic S, Vucicevic-Boras V. Erythema nodosum of dental origin. Eur J Med Res. 1999 May 26;4(5):208-10.
  3. Cekić-Arambašin A, Sistig S, Vučićević-Boras V. Connection between the course of neurodermitis and oral focus finding. Acta Stomatol Croat. 2000;34(1):89-94. 
Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close