Vnetje dlesni (gingivitis) pri nosečnicah

 Nina Fridrih, mag. farm.

Nina Fridrih, mag. farm.

Kar 60 do 75 % nosečnic se srečuje z vnetjem dlesni (gingivitisom).

Kar 60 do 75 % nosečnic se srečuje z vnetjem dlesni (gingivitisom).5  Približno polovica žensk z že obstoječim gingivitisom doživi veliko poslabšanje med nosečnostjo. Nihanje ravni spolnih steroidnih hormonov (estrogena in progesterona) med nosečnostjo poleg spremenjene ustne flore lahko povzroči večjo nagnjenost k občutljivosti dlesni in k nastanku gingivitisa. Oralno zdravje predstavlja pomemben del predporodne oskrbe, saj lahko slaba ustna higiena med nosečnostjo vodi do slabih zdravstvenih izidov za mater in otroka.

Obzobna tkiva omogočajo pričvrščevanje zob v čeljusti. Mednje spadajo dlesen, pozobnica, koreninski cement in čeljustna kost. Zdrava dlesen izpolnjuje medzobne prostore in je bledo rožnate barve. Če se zobne obloge kopičijo, se dlesen vname – postane otekla, rdeča in hitro zakrvavi. Vnetje lahko ostane omejeno na dlesen, lahko pa napreduje v globino in povzroči postopen propad obzobnih tkiv, ki v čeljustni kosti držijo zob. Tako nastanejo obzobni žepi, ki se z napredovanjem bolezni poglabljajo. Dlesen se odmika, takšni zobje postanejo navidezno daljši in majavi, na koncu pa izpadejo, ker nimajo več opore.

Gingivitis je zgodnja faza parodontalne bolezni, kjer gre za vnetje dlesni. Kadar se vnetje razširi še na druga obzobna tkiva, govorimo o parodontitisu. Ta je povezan tudi s slabimi izidi nosečnosti, vključno s prezgodnjim porodom in nizko porodno težo.5 Nosečniški gingivitis postane očiten v drugem mesecu in se poslabšuje med nosečnostjo, vrh pa doseže v osmem mesecu.3

Kakšni so simptomi gingivitisa?

  • Spremenjena barva iz bledo rožnate v temno rdečo ali celo vijoličasto;
  • lahko je prisotna bolečina, spontana ali ob dotiku;
  • otekle dlesni;
  • dlesni hitro zakrvavijo pri ščetkanju, nitkanju, prehranjevanju ali spontano;
  • lahko sta prisotna neprijeten zadah in gnojenje med dlesnimi in zobmi.

Ustrezna ustna higiena je pri nosečnicah še kako pomembna!

Potrebno je redno temeljito ščetkanje z mehko zobno ščetko (dvakrat na dan) in z medzobnimi ščetkami oziroma nitkami vsaj enkrat na dan, da odstranimo ostanke hrane tudi med ozkimi prostori med zobmi.

Priporočljivo je tudi spiranje zob z ustnimi vodami. Gengigel raztopina na osnovi hialuronske kisline je primerna pomoč pri vnetih, krvavečih in oteklih dlesnih ter poglobljenih zobnih žepih. Medicinski pripomočki linije Gengigelnimajo poznanih kontraindikacij ali neželenih učinkov,brez omejitev jih lahko uporabljajo tudi nosečnice, doječe matere, otroci in sladkorni bolniki (vsebuje ksilitol).

Dobro je, da ima ženska že pred nosečnostjo urejena obzobna tkiva in zobe. Potrebni so redni obiski ustnega higienika oziroma zobozdravnika, da se preveri stanje ustne higiene, odkrijejo morebitne bolezni, pa tudi zaradi čiščenja zobnega kamna. Zobni kamen nastane z nalaganjem mineralov iz sline v mehke zobne obloge in dodatno poveča nabiranje mehkih zobnih oblog in preprečuje ustrezno higieno.

Preventivaje najpomembnejši dejavnik za ohranjanje (ustnega) zdravja!

Ustno in splošno zdravje se povezujeta bolj, kot si predstavljamo – nekatere sistemske bolezni se s svojimi znaki najprej izrazijo v ustni votlini, velja pa tudi obratno, da zdravje ustne votline vpliva na nekatera druga bolezenska stanja.
 

Viri:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4385665/
  2. Gingivitis and Periodontal Disease in Pregnancy, ASHA SAMANT et. al.
  3. Review Dental manifestations of pregnancy, Martina Pirie, Inez Cooke, Gerard Linden, Chris Irwin
  4. http://ustna-higiena.eu/dentalne-storitve/koliko-stane-lep-nasmeh/
  5. https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/features/pregnancy-and-oral-health.html
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2694079/
  7. http://www.ginecologo-ostetrica.it/wp-content/uploads/2017/05/1_IgieneOrala_oral_health_during_pregnancy1.pdf
  8. http://www.sfd.si/uploads/datoteke/petelin.pdf
Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close