Ali veste, kje so dežurni zobozdravniki v času epidemije?

 Sara Kramberger, mag. kem.

Sara Kramberger, mag. kem.

Ali v tem času kdaj pomislite na zdravje svoje ustne votline? Na ustrezno ustno higieno?

Nevihta v obliki novega koronavirusa je ohromila svet na družbenem in na delovnem področju. Skrb za zdravje, predvsem za ustrezno higieno in krepitev odpornosti, se je v zadnjih tednih močno povečala. Ali v tem času kdaj pomislite na zdravje svoje ustne votline? Na ustrezno ustno higieno? Odgovor bi vsekakor moral biti pritrdilen, saj zobozdravniki v teh časih sprejemajo le nujne primere. Dajemo vam ključne nasvete, da bi čim manjkrat potrebovali njihovo pomoč. Seveda pa se zavedamo, da zapleti ne poznajo pandemije, zato vam prilagamo tudi seznam dežurnih zobozdravnikov po regijah.

Kako pravilno skrbeti za zdravje ustne votline sedaj, ko ne moremo k zobozdravniku?

Lepi in zdravi zobje so ogledalo našega zdravja. A zato sta potrebna nenehna skrb in dosledno upoštevanje spodnjih nasvetov.

Jutranja rutina naj se začne s kakovostno zobno ščetko. Se sprašujete, kaj je kakovostna zobna ščetka? Najboljša izbira je ščetka z (zelo/ultra) mehkimi in zaobljenimi ščetinami. Na žalost pa to ni dovolj, potrebni sta tudi zobna pasta s fluoridom in pravilna tehnika ščetkanja zob. Le tako lahko pritrdimo, da negujemo svoje dlesni ter odstranjujemo bakterije in obloge.

Res pa ne smemo pozabiti na nitkanje zob. Čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ni pomembno samo zardi čiščenja, temveč tudi zaradi preprečevanja nastajanja zobnih oblog, ki lahko povzročijo vnetje. Opazite kdaj belo oblogo na jeziku? Vam pade na pamet, da jo očistite? Če na to do sedaj še niste pomislili, naj bo to vaša nova stalnica. Bela obloga, ki pogosto prekriva naš jezik, je leglo najrazličnejših bakterij in virusov. Če k vsemu temu dodamo še vsakodnevno uporabo raztopin za usta, je uspeh na vidiku. Izpiranje ust pripomore k zmanjšanju količine kisline v ustih in mineralizaciji zob ter očisti težje dostopna področja, kamor ščetka ne seže.

Kaj storiti, če se pojavijo težave v ustni votlini, in na koga se obrniti?

Kljub dosledni ustni higieni pa se včasih zgodi, da nastopijo težave. Kljub pandemiji je smiselno obiskati zobozdravnika ob naslednjih situacijah:

  • Se sredi noči zbudite z močnim zobobolom? Kljub protibolečinskemu zdravilu bolečina ne popusti?
  • Imate akutno okužbo (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje, odpiranje ust in zvišana telesna temperatura)?
  • Kar ne nehate krvaveti (poškodba v zgornji ali spodnji čeljusti oz. ustni votlini)?
  • Imate poškodbo v področju zob (poškodba v zgornji ali spodnji čeljusti oz. ustni votlini)?

Če se najdete v vsaj enem od zgoraj naštetih primerov, je nujno, da obiščete dežurnega zobozdravnika. V prilogi najdete vam najbližjega zobozdravnika. Nikakor pa ne pozabite, da jih je treba najprej poklicati in se dogovoriti za pregled.

Pazite na svoje zobe in izkoristite čas za uživanje v krogu družine. Saj veste, družinska sreča je osnova za zdravo in brezskrbno življenje.

Izdelki Gengigel

Izdelki Gengigel so na voljo na spletu, v vseh lekarnah, specializiranih trgovinah in prodajalnah DM.

Gengigel
close